Bolivijska senatorka proglasila sebe predsednicom

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolivijska senatorka proglasila sebe predsednicom

Bolivijska senatorka Žanine Anjez proglasila je sebe u Senatu prelaznom predsednicom Bolivije, uprkos nedostatku kvoruma tokom glasanja za njen izbor. Ustavni sud Bolivije, kao i oružane snage te zemlje, priznali su Anjezovu za privremenu predsednicu.
Poslanici levičarske stranke bivšeg predednika Eva Moralesa bojkotovali su glasanje u Senatu, preneo je Rojters.

Ipak, Ustavni sud Bolivije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i oružane snage te zemlje, priznali su Anjezovu za privremenu predsednicu.
Ustavni sud je rekao da "imajući u vidu činjenicu da je prenos predsedničke vlasti potreban u odsustvu predsednika", ova odluka se može doneti "bez zakona ili odluke parlamenta".
Podršku privremenoj privremenoj šefici države izrazio je i Vilijams Kaliman, vrhovni komandant oružanih snaga Bolivije, navodi se u izjavi koju je objavio dnevnik Pagina siete, prenosi Tas.
"S obzirom na sve okolnosti i u skladu sa zakonskim propisima, stojimo vam na raspolaganju ", navodi se u saopštenju.
Anjezova se ranije proglasila za privremenu predsednicu i rekla da će novi predsednički izbori u Boliviji biti održani što je pre moguće.
Dosadašnji predsednik Bolivije Evo Morales prethodno je napustio zemlju i u utorak otišao u Meksiko koji mu je dodelio azil.
Morales i potpredsednik Bolivije podneli su ostavku pre dva dana, suočeni sa pritiscima i protestima zbog optužbi za prevaru na izborima 20. oktobra, na kojima je Morales odneo ubedljivu pobedu.
Morales je po sletanju u Meksiko rekao da neće odustati od političke borbe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jeanine Anez se proglasila privremenom predsjednicom Bolivije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Nov.2019

Bolivijska senatorica, desničarka i druga potpredsjednica Senata Jeanine Anez(52) proglasila je sebe privremenom predsjednicom Bolivije unatoč nedostatku kvoruma u Senatu tokom glasanja za njeno imenovanje koje su bojkotovali zastupnici ljevičarske stranke bivšeg predsjednika Eva Moralesa, javlja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.