Bez većih promena izbornog sistema

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez većih promena izbornog sistema

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović ocenio da je nerealno očekivati da se u predizbornoj godini "bitnije" menjaju izborna pravila i izborni sistem.

Nije realno očekivati da se tokom ove godine menjaju izborna pravila i izborni sistem, izjavio je generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović na konferenciji o reformi izbornog zakonodavstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji.

Odalović je rekao da je 2011. predizborna godina zbog čega bi svaki predlog da dođe do bitnijih promena, mogao da bude protumačen kao pokušaj vlasti da izborna pravila promeni prema svojim interesima.

"Zato je najrealnije da tokom ove godine budu izvršene samo nužne korekcije u okviru postojećih izbornih pravila, a u skladu sa primedbama Evropske komisije", istakao je Odalović.

Generalni sekretar Skupštine je rekao da postoje ideje da se, u okviru čistog proporcionalnog sistema, promeni sadašnji način dodele mandata u kojem odlučujuću reč ima podnosilac izborne liste, tako što bi se najmanje pola mandata dodeljivalo kandidatima prema redosledu na izbornoj listi, dok bi o dodeli druge polovine mandata odlučivali podnosioci lista.

Govoreći o blanko ostavkama, Odalović je rekao da postoje ideje po kojima bi se detaljnijim regulisanjem načina podnošenja ostavki uticalo na jačanje pozicije narodnih poslanika i eliminisanje mogućih zloupotreba.

"Postoje ideje po kojima bi ostavka na mesto narodnog poslanika mogla da se podnese samo u roku od tri dana od dana kada je poslanik svoj potpis na ostavci overio kod nadležnog organa. Na taj način bi se otklonile mogućnosti za eventualne zloupotrebe čime bi fenomen 'blanko ostavki' i praktično postao prošlost", rekao je Odalović.

Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos ocenio je da se politička volja čini ključnom da bi se izborno zakonodavstvo u Srbiji dovelo u red.

Prema njegovim rečima, izborni sistem ključna je oblast koja se mora reformisati i u skladu sa evropskim standardima, kao i da će Misija OEBS-a podržati napore u tom pravcu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.