Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2019, 14:24

BEZNADEŽNOST, LJUTNJA, BES - Šta je KLETVA i ko obično KUNE?!

 BEZNADEŽNOST, LJUTNJA, BES - Šta je KLETVA i ko obično KUNE?!

Loša navika koja se prenosi sa kolena na koleno

Kletve su speifični govorni izrazi koji u svojoj suštini odslikavaju nemoć onoga ko ih izriče. One su produkt beznadežnosti trenutka u kome se on nalazi zbog nepravde koja mu je naneta od strane nekog jačeg po njemu nepravednog. Kune obično onaj koji ne može sam da se izbori za nešto što mu je uskraćeno, a što mu po pravdi pripada. U kletvama slab kune jačeg, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mladji starijeg, siromah bogatog.

Svoju osvetu za učinjeno zlo i nanetu patnju čovek je artikulisao u ubojitu formulu mržnje, podstaknutu verovanjem da će njegovog neprijatelja stići zaslužena kazna.

- Kletva je posredno ili neposredno izrečena, sažeta ili pesnički razvijena, najčešće ritmički uobličena želja. Priziva zlo na onoga kome se upućuje. Izrečena s jakim emotivnim intezitetom, većinom kao zgusnuto osećanje mržnje, u srditoj nemoći, kao osveta, ili kao preventivno sredstvo pretnje, zasniva se u medijsku moć reči. – iz leksikona Narodna književnost.

U Srpskom mitološkom rečniku možete naći sledeće objašnjenje o kletvama

- Kletva sadrži reči koje tajanstveno deluju na onoga koji je upućuje. Kletva je teška, varvarska, ponekad i svirepa. Kletva nastaje kao posedica gneva, mržnje, želje za osvetom, a gde vlada razum, ona se ne čuje.

Kletve uglavnom iskazuju žene: majke, supruge, devojke, ređe sestre  i ćerke a muškarci veoma retko i u trenucima najvećeg bola. Među kletvama muškaraca najteža je očeva kletva i ona se po verovanju izvesno obistinjuje, a posebno je teška ako se izrekne u crkvi ili pred ikonom sveca.

Sinonimi za pojam kletve i onoga ko kletvu izriče ili mu je ona upućena.

Postoji veliki broj sinonima za pojam kletve i onoga ko kletvu izriče ili mu je ona upućena: kletvenik, kletnik, kletnica, kletljiv, kunidba, kunitelj, prokletnik, prokletnica, prokleština, prokletstvo, prokleti, proklinjati, ukletva, ukletnik, ukletnica,uklinjanje, ukletstvo, ukletost,ukletven, ukleven itd.

Srpske narodne kletve – primeri

– Dabogda ti kroz oči guje prolazile, a kroz kosu trava pronicala!

– Glavu ti guzica izela!

– Da prosiš pa da se raniš!

– Da ti se izvrnu usta naopako!

– Dabogda ko orao da živiš (skrivena kletva, za dug život ili život na visini i moći, ali usamljenički napušten od svih bližnjih)!

– Dabogda noge skršila i na guzicu se vukla!

– Dabogda sam da ne znaš a drugoga da ne pitaš!

– Dabogda ti dim išao na vrata a ne na odžak!

– Kurva mi kuću zatvorila, dabogda oči poparila!

– Kad mog’o, ne mog’o!

– Koj me kune, u dupe da me cune!

– Kroz dvorište ti put prolazio!

– U iglu da se udeneš, sas slamku da se potpiraš i slamka da ti je teška!

– U kući ti konje vezivali!

– Uvek ti rupa dabogda bila veća od zakrpe!

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.