Za stavljanje tačke na prošlost

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za "stavljanje tačke" na prošlost

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić danas je - povodom optužbe Hrvatskog državnog tužilštva da je vojni vrh JNA odgovoran za formiranje koncentracionih logora tokom sukoba iz devedesetih godina - rekao da je za proceuiranje svih ratnih zločina i za stavljanje tačke na ono što je bilo u prošlosti.

Dačić je naveo da nema nišsta protiv da se procesuiraju svi oni koji su počinili ratne zločine, "ali da ako idemo ka stavljanju tačke ka onom što je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bilo u prošlosti i ka regionalnom pomirenju ne znam čemu sve to vodi".

On je rekao novinarima "da bi vremenom trebalo zatvarati sve te slucajave a ne otvarati neke nove" i da je "to malo suprotno u odnosu na ono o čemu se govori kada dodje do političkih susreta na najvišim nivoima".

"Mislim da to ne vodi u tom smeru već otvaranju novih pitanja i recipročnih slucajeva sa naše strane i onda ćemo se svi vrteti u krug", rekao je Dačić u pauzi skupa "Antidiskriminacija u Srbiji, presek i perspektive.

On smatra da je sada došao odredjeni period mirnog života i saradnje koja "ne mora da bude ljubav ali može bar saradnja izmedju susednih država".

Hrvatsko državno tužilaštvo završilo je istragu o koncentracionim logorima u Srbiji kroz koje je prošlo više hiljada hrvatskih ratnih zarobljenika, javili su juče zagrebački mediji.

Vrh JNA je osumnjičen da je organizovao logore - ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj - a za to se najodgovornijim smatra general JNA Aleksandar Vasiljević, prenela je juče Hrvatska televizija (HTV) navodeći da će tužilaštvo uskoro poslati optužnicu Beogradu.

"Tražimo od Vladimira Vukčevića, glavnog tužioca za ratne zločine u Beogradu, da ponovo otvori istragu za Ovčaru i da kazni, ne samo neposredne počinioce, nego i onog ko je bio naredbodavac za 264 ubijene osobe", rečeno je u Udruženje pravnika Vukovar 1991. godine.

Dačić je, povodom stava BIH da ne priznaje raspisivanje medjunarodnih poternica Srbije za bosanske državljane bez dozvole Sarajeva, podsetio da taj problem postoji od ranije, izrazivši nadu da će biti rešen.

On je rekao da se u tom slučaju Interpol praktično stavlja izmedju medjudržavnih problema gde dolazi do izvesnih politizacija svih tih slučajeva.

Dačić je izrazio nadu da će se u narednom periodu svi ti problemi rešavati navodeći "da je tu, pre svega neophodan razgovor izmedju nadležnih ministarstava".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.