Vučić: Čeka nas jedanaest dana pakla

Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Čeka nas jedanaest dana pakla

Postoje stvari koje Beograd ne može da prihvati, ali i stvari koje ne sme da odbije, kazao je prvi potpredsednik Vlade Srbije

Vladu i Srbiju očekuje jedanaest dana pakla. Postoje stvari koje Beograd ne može da prihvati, ali i stvari koje ne sme da odbije, rekao je ministrima prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić. On je vodio sednicu vlade umesto premijera Ivice Dačića koji je otputovao u Njujork. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Podsetimo, za 2. april zakazana je nova runda pregovora Beograda i Prištine.

„Vi, svi članovi vlade, znate da jesmo i koliko jesmo posvećeni dobijanju datuma i evropskim integracijama. Pročitaću vam deo predloga koji smo dobili i jedino što mogu da vam kažem je da, nažalost, niko osim nas nije pokazao spremnost da napravi bilo kakav ustupak ili kompromis, to nama nije pružilo apsolutno nikakvu šansu da ponuđeno prihvatimo”, rekao je, prema saznanjima RTS-a, Vučić ministrima.

On je naglasio da Srbija ne odustaje od evropskog puta, da će nastaviti tim putem, izrazivši nadu da će dogovor sa Prištinom biti postignut. Vučić je ukazao: „Pred naš narod ne možemo da izađemo praznih ruku”.

„Niko se od nas u politici nije rodio, a ja lično, u njoj svakako neću umreti. Ne moram ovim poslom da se bavim, ali želim da znate da nam nisu dali nijedan odsto šanse da papir prihvatimo”, zaključio je prvi potpredsednik vlade. On je, prema nezvaničnim informacijama, sve do minut pred konferenciju za novinare bio na vezi sa Dačićem.

Prvi potpredsednik je ocenio da se vlada na unutrašnjem planu „suočava sa licemerima” koji je napadaju bez obzira na to šta uradi. Vučić je ocenio da tokom pregovora niko, osim srpske strane, nije pokazao spremnost za bilo kakav ustupak.

U zvaničnom saopštenju, koje je objavljeno posle sednice, navodi se da je vlada ocenila da dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi u konstruktivnoj atmosferi i bez pritisaka kako bi se pronašla rešenja koja će osigurati opstanak i siguran život Srba u južnoj pokrajini i otvoriti evropske perspektive za Srbiju. Ocenjeno je da se samo pravednim rešenjem problema na Kosovu i Metohiji može obezbediti trajna stabilnost u čitavom regionu. Zaključeno je i da je interes Vlade Srbije da se postigne rešenje koje će osigurati dostojanstven život i prosperitet svim građanima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Posle ove runde pregovora u Briselu je, prenosi Tanjug, zavladao muk. Novinari nisu mogli, kako je to bilo uobičajeno do sada, da dobiju ni nezvanične informacije ni ocene pregovora. Na sva pitanja novinara odgovarano je kratko: „Sve što ima da se kaže već je rečeno na konferenciji za novinare”.

Sa Vučićem se saglasio predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. On je rekao da su u Briselu pred Srbiju postavljeni neprihvatljivi uslovi i da se „maltene došlo u situaciju poput one u Rambujeu da se Srbiji nudi nešto za šta svi unapred znaju da ne može da prihvati, jer je ispod minimuma nacionalnih interesa”.

„Činjenica je da ono što je ponuđeno kao ustupak Prištine za dogovor ne predstavlja nikakav suštinski pomak – mi nećemo da pretvorimo zajednicu srpskih opština u nevladinu organizaciju već ona mora da ima stepen izvršnih ovlašćenja”, naglasio je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da je situacija takva da nije napravljen pomak u smislu poštovanja makar „srednjeg nivoa zahteva Srbije i predloga za kompromisno rešenje”. On nije želeo da govori o detaljima šta je tačno traženo od Srbije, navodeći da je to pitanje za one koji su učestvovali u pregovorima.

Periodom koji je ostavljen do sledeće runde, 2. aprila, namera je, smatra Drecun, da se kupi vreme da se „spasi što se spasiti može”.

On je naglasio da je neodgovorno ono što Priština uz pomoć Brisela pokušava da ponudi, a „ako se želi napredak u dijalogu, moraće i drugi da se više potrude, jer Beograd je uradio sve što je mogao”.

„Ako neko misli da nas sada optuži za eventualni neuspeh u postizanju dogovora, to spada u domen onoga što se ne zove realnom politikom”, naglasio je Drecun.

On je rekao da je sada pravo vreme da se Vlada Srbije konsultuje sa Skupštinom Srbije kako bi se videlo šta treba učiniti u ovakvoj situaciji budući da se otvara prostor za spekulacije jer nisu poznati detalji razgovora u Briselu.

J. C.

objavljeno: 21.03.2013.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Gde iz pakla?

Izvor: BKTV News, 22.Mar.2013, 14:11

Posle celodnevnog razgovora u Briselu i zajedničkog leta Dačića i Tačija za Njujork na današnju sednicu Saveta bezbednosti UN, Aleksandar Vučić je gradjanima Srbije poručio da ih čekaju jedanaest dana pakla?!. Rekao je to čovek kome se i inače najviše veruje i koji je tokom pregovora imao...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.