Vlada usvojila Predlog rebalansa budžeta za 2012.

Izvor: Politika, 10.Sep.2012, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila Predlog rebalansa budžeta za 2012.

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu kao i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti finasijski kolaps države, saopšteno je danas nakon sednice vlade.

Premijer Ivica Dačić je istakao da će ove mere doneti uštede od milijardu evra i podrazumevaju drastične rezove smanjenjem nepotrebnih troškova države, između ostalog i ukidanje raznih agencija, direkcija i fondova.

On je najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će se ovim merama zaustaviti krvarenje u državi i sprečiti njen bankrot, ali će se paralelno sa tim raditi i na strategiji i planu razvoja koji će omogućiti privredni rast i rast zaposlenosti.

Dačić je rekao da će akcize i porezi biti minimalno povećani, da neće biti otpuštanja u javnom sektoru, ali da u narednih šest meseci plate i penzije neće rasti planiranim tokom, već u skladu sa realnim mogućnostima.

Vlada namerava da zaštiti slojeve stanovništva koji su najviše pogođeni krizom, što znači da neće biti zamrzavanja plata i penzija, naveo je on.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je merama predviđeno obaranje konsolidovanog budžetskog deficita sa sadašnjih 7,1 odsto na 6,7 odsto do kraja godine.

Dinkić je istakao da bi odlaganje fiskalne konsolidacije uvelo Srbiju za godinu-dve blizu grčkom scenariju.

Prema njegovim rečima, ovaj program za zaustavljanje krize, pored obaranja deficita, značiće i smanjenje brzine rasta javnog duga koji će po inerciji rasti i u narednom periodu da bi se zaustavio 2014. godine.

Mere predviđaju ukidanje 130 parafiskalnih nameta, koje će rasteretiti privredu Srbije, rekao je Dinkić.

-------------------------------------

Skupština o rebalansu do 15. septembra

BEOGRAD – Skupština Srbije trebalo bi do 15. septembra da započne raspravu o predloženom rebalansu budžeta, rečeno je danas Tanjugu u Skupštini Srbije.

Vlada Srbije usvojila je danas predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu, kao i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti finansijski kolaps države, saopšteno je nakon sednice vlade.

Tanjug

objavljeno: 10.09.2012.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.