Vlada smenila Sretena Ugričića

Izvor: S media, 20.Jan.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada smenila Sretena Ugričića

Vlada Srbije smenila je direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića, rekao je agenciji Beta šef Vladine kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović.

Vlada je donela odluku na telefonskoj sednici pošto joj je upućen izveštaj Ministarstva kulture povodom slučaja Ugričića, jednog od potpisnika proglasa Foruma pisaca u kojem se izražava protivljenje "hajci" na crnogorskog pisca i savetnika predsednika crnogorskog parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Andreja Nikolaidisa.

Ugričić je juče stavio na raspolaganje svoju ostavku i ministru kulture Predragu Markoviću dostavio tražene informacije u vezi sa stavovima Nikolaidisa, koji je nedavno u jednom autorskom tekstu napisao da bi aktiviranje eksploziva u dvorani "Borik" tokom proslave 20. godina Republike Srpske, kojoj su prisustvovali najviši državni zvaničnici Srbije i Republike Srpske, bilo "civilizacijaski iskorak".

Ugričić je juče rekao da je neoprezno potpisao proglas Foruma pisaca i dodao sa mnogim stavovima iznetim u spornom tekstu Nikolaidisa ne slaže, već da je inicijativu pisaca potpisao u znak podrške slobodi mišljenja i izražavanja.

Ugričić ponudio ostavku

Ugričić: Podržavam vlast, bio sam neoprezan

Dačić: Tražiću razrešenje Ugričića zbog podrške Nikolaidisu! (VIDEO)

Ministar kulture je u danas dostavljenom izveštaju Vladi Srbije ocenio da "pitanje eventualnih kadrovskih promena ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i vlada odlučuje" .

"Svestan spremnosti svih da stabilnost i funkcionisanje institucija u poverenim nadležnostima mora biti prioritet, verujem da na osnovu zakonskih procedura i ovlašćenja, navedenih priloga i iskazane javne zabrinutosti i za ličnu i nacionalnu bezbednosti, i za nesmetano funkcionisanje nacionalnih ustanova, pitanje eventualnih kadrovskih promena ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i vlada odlučuje", navodi se u izveštaju ministra.



Srećković: Sramota podrška nasilju u ime slobode javne reči


Ministar vera i dijaspore Srđan Srecković izjavio je večeras, reagujući na smenu Ugričića da država u takvim slučajevima mora beskompromisno reagovati "da nam se nikad više ne bi dogodilo nesto slično kao ubistvo premijera Ðinđića, koje je medijski pripremano na sličan nacin".

"Sramota je što neki pod izgovorom slobode javne reči i mišljenja prećutno podržavaju nasilje u javnom životu", naveo je Srećković dodajući da se "ta pojava mora žigosati da ne bi uzela maha".

"Takvi javni stavovi ne smeju da se tolerišu bez obzira da li dolaze od ekstremne levice ili ekstremne desnice i mnogo opasniji su nego što na prvi pogled izgledaju", naveo Srećković u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Njegovu smenu je juče javno zatražio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.