Veće šanse imaju i Pajtić i Đelić

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće šanse imaju i Pajtić i Đelić

BEOGRAD - U trci za premijersko mesto su, kako Glas saznaje, još dvojica, ili čak trojica igrača, mada se danima spekulisalo da će definitivno premijerska fotelja pripasti lideru socijalista Ivici Dačiću.

U vrhu DS-a tvrde da najveće šanse ima potpredsednik stranke i aktuelni vojvođanski premijer Bojan Pajtić, ali da su i vicepremijeru Božidaru Đeliću još odškrinuta vrata. Ovo bi značilo da je Dačić na trećem mestu, a njegove premijerske šanse dodatno smanjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << to što je DS podeljen u klanove, koji se ovih dana glože zbog potencijalnog saveza sa socijalistima.

Novi trn u Dačićevu premijersku petu zabo je list blizak Draganu Đilasu, objavivši da se Mlađan Dinkić navodno žestoko protivi Tadićevoj nameri da vladinu koaliciju sa SPS-om kupi po cenu puštanja Miloševićevog naslednika u premijerski kabinet. Utoliko neugodniji trn što je sasvim moguće da Dinkić priprema teren za Tadića: da Dačiću, kad bude prekinuo pregovore sa Koštunicom i Nikolićem i više ne bude mogao nazad, saopšti kako zbog protivljenja koalicionih partnera ne može da dobije obećavanu fotelju.

Međutim, konce im svima mrsi i Milutin Mrkonjić, jedini zvanični kandidat za premijera u ovoj kombinaciji, koji i ističe svoju prednost u odnosu na ostale koji su "viđeni" na čelu Nemanjine 11.

ĐELIĆ: BOL JE ČINJENICA

Aktuelni vicepremijer iz redova DS-a Božidar Đelić naglasio je juče da je izjava Tadića o "bolu dve partije" zbog gubitka lidera bila konstatacija, a ne vrednosni sud.

- To je činjenično stanje, nije vrednosno. Što se tiče DS-a i mene, kao jednog od bivših veoma bliskih saradnika premijera Đinđića, nema nikakve moralne ekvivalentnosti između te dve sad istorijske ličnosti - rekao je.

- Ne znam ništa o nezvaničnim razgovorima sa demokratama. Ako neko razgovara, neka to i objašnjava. Mi zvanično još pričamo samo sa DSS-om. Upravo čekam Ilića da nastavimo razgovor. Ne znam ništa o Tadićevoj ponudi premijerskog mesta Dačiću, a zvanični kandidat naše koalicije za premijera sam ja - rekao je Mrkonjić. Inače, Dačić se, kako Glas saznaje, zajedničkom prijatelju požalio da Koštunica danima neće da mu odgovori na pozive.

A Velimir Ilić priznaje da je juče razgovarao sa Mrkonjićem, te da mu je on rekao da je Dačić malo ljut zato što je hteo da se sastane sa Koštunicom, ali je čekao na prijem jer navodno nije bio uvažen.

- To nije istina. On samo treba da se najavi i biće sve u redu. Kad god poželi mi ćemo se sastati sa njim. Druga je stvar da li oni stvarno žele vladu sa nama ili sa nekim drugim. Ako imaju bolju ponudu, srećan im put - poručuje Ilić. On je dodao da na socijaliste niko ne vrši pritisak i da je poslednji čas da se odluče s kim će u vladu.

- Ako je neko osvojio 40 odsto glasova na izborima, a nudi premijersku funkciju nekome ko ima samo 7 odsto, onda tu nešto nije u redu. To su mutna posla - kaže on i dodaje da mu je svejedno ko će biti novi premijer.

Nova vlada koju bi činila lista "Za evropsku Srbiju" biće stabilna i trajaće pun mandat, ali preduslov za to je da svaka od stranaka u koaliciji dobije one resore kojima može da ostvari predizborna obećanja, izjavio je čelnik parlamenta Oliver Dulić, koji smatra da će vlada biti formirana veoma brzo.

- DS je ostavila korektno vreme socijalistima da završe pregovore sa DSS-om. NJihovi razgovoru bi ovih dana trebalo da budu okončani neuspehom i to delom zbog pravne analize sporazuma sa EU koju je uradio DSS, ali i zbog stavova nekih članova koalicije sa SPS-om - rekao je Dulić.

On očekuje da se koalicija oko socijalista izjasni do sutra s kim želi da pravi većinu, te ističe da još nema formalnih razgovora liste "Za evropsku Srbiju" sa SPS-om, ali da kontakti postoje.

- Loptica je u dvorištu SPS-a - rekao je Dulić.

A lider socijalista Ivica Dačić tvrdi da će koalicija SPS-PUPS-JS na današnjem sastanku analizirati pregovore o vladi sa narodnjacima i radikalima i pokušati da o tome zauzme jedinstven stav.

- Nema cene koju neko može da plati da se to jedinstvo razbije. Sporna pitanja u razgovorima sa DSS-om i SRS-om jesu realnost - rekao je on.

Dačić je ponovio da će ako koalicija SPS-PUPS-JS ne postigne jedinstven stav o ta dva pitanja, o tome obavestiti DSS i SRS, a da će potom stranački organi odlučiti o daljim potezima. On i dalje tvrdi da dok traju razgovori sa DSS-om i SRS-om, SPS neće pregovarati sa demokratama, jer "nismo na berzi".

Dačić je zamolio "sve da prekinu licitiranja o tome ko šta i koliko nudi koaliciji SPS-PUPS-JS".

- SPS smatra da sporazum sa EU ne treba poništavati, dok se JS zalaže za njegovu ratifikaciju - rekao je on i dodao da ne dozvoljava da se na tu koaliciju vrše pritisci, posebno kada se zna da bez SPS-a nema većine.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović očekuje jasan i konkretan odgovor koalicije oko SPS-a o analizi SSP-a, ali tvrdi da ne bi nikoga da požuruje.

On je naglasio i da je potpuno neprihvatljivo da američki ambasador Kameron Manter i biznismeni sastavljaju vladu u Srbiji. Na pitanje o sudbini dogovora u Beogradu ako se SPS okrene ka DS-u, Mladenović je naveo da će stranački organi DSS-a odlučivati o tome da li je potrebno menjati koalicije na lokalnom nivou u odnosu na rešenje o vladi.

- DSS je spreman da bude i vlast i opozicija i Koštunica mi je u više navrata odgovorio da se ne bavi politikom da bi bio premijer nego zato što smatra da tako doprinosi društvu - rekao je on i dodao da neće biti kraj DSS-a ako bude u opoziciji i da su svi koji na taj način "otpisuju" DSS i Koštunicu u velikoj zabludi.

Djeliću, Djeliću, ne moraš Ti pravdati Tadića. Time samo dalje spuštaš nivo njegovog već odavno poljuljanog ugleda. Ili se, možda, radi o još nedostignutoj zrelosti. Kao jedan od dokaza je upravo izjava o kojoj se govori u krugovima svih normalnih i politikom nezatrovanih ljudi kao primer šta znači kad neko "samoinicijativno" da sebi ulogu "vlasnika" Srbije i autora kolektivnog mišljenja.

Ne, ne ide baš to tako kako ste zamislili. Lično bih volela da dodje do novih izbora, jer to bi mi bila jedina prilika da vam se osvetim za sve one glasove koje sam vam poklonila i zbog čega se stidim same sebe. Kada god sam glasala, nikada mi nije palo na pamet da se opredelim uzimajući kao primer ili opravdanje ličnost, koja bi odlučujuće uticala na odluku. Činila sam upravo onako kako je u ovim vremenima bilo potrebno da se ponaša svaki glasač. Da sam i na osnovu svojih utisaka ili lično doživljenih perioda odluči za kakav će se život odlučiti u budućnosti. Makar to bile i samo želje i nade , ali odabirajući varijantu s kojom bi lična očekivanja bilo moguće postići. A, kako se čovek i njegova mišljenja menjaju, može se videti i na Tvom primeru posebno za vreme i posle Tvog boravka u Sankt Petersburgu. MLOGO SI SE PROMENIO. Da nisi , možda, realizovao i konk-

retizovao dogovore,koje je Dačić koncipirao prilikom svoje posete Moskvi? Nemojte misliti da smo mi, apolitični, baš toliko naivni i kratke pameti. Svako od nas je u svojoj glavi ostavio prostor u kojem su smešteni najteži trenuci naših života, koji su, nažalost, inicirani od strane onih koji su veoma tužni što su izgubili vodju,umrlog prirodnom smrću. Nije imao sreće da DOŽIVI VREME kada će na videlo biti izneta katastrofalna istina njegove politike. Nadam se da će uskoro morati da se konačno polome pečati crvenog voska. Bar da nam se sa ekrana ne budu i dalje rugali borci protiv mogućih pečatolomaca.

Djelic je uvek bio samo neciji potrcko. On nikad nije mogao iznjeti svoj stav, jer u politiku je dosao kao seljak koga je doveo Dinkic. Odjednom je postao najpametniji, buntovnik, covek koji ostri pera i potpisuje kapitulaciju zemlje i pri tome slatko se smeje. Sta taj covek treba da cekuje kad sidje sa vlasti, zar misli da sa svojim parama moze sve da kupi. To je njegova velika zabluda. Tako je razmisljao i Karic koji ima mnogo vise para od Djelica, a gde se sad nalazi, ne sme da primirise u srbiju. Tako ce da prodje i Djelic koji tura svoj nos tamo gde mu nije mesto.

imam jedno resenje za sps,

neka sps da manjinsku podrsku zes-u, orocenu na jednu godinu da bi videli da li mogu uraditi sve sto obecavaju uz naznaku da penzionerima dignu realno penzije, da smanje skolarine za 50 posto od ove godine odnosno od septembra, i da ponude sps pups js projekte reformi, a sps da podrzi ssp ratifikaciju u skupstini, nakon jedne godine manjinske podrske, sps moze da udje u vladu ako se ispune obecanja zes-a.

socijalista

Koji CRNI Pajtic??? Pa on je lagao citavu Srbiju!!! Zar se zaboravila afera oko Nede Arneric??? Ko moze ovom coveku, nazovi "politicaru" da VERUJE?! Narode SRPSKI urazumi se! Ovakav "politiicar" bi odavno bio skinut sa pliticke scene u svakoj drugoj drzavi, osim mozda u Madjarskoj (premijer priznao lazi Madjarskom narodu), pa i kod nas u Srbiji. No, to je bivsa komunisticka drzava, kao i nasa Srbija i na zalost MORA jos mnooooooooooogo toga da se UCI i NAUCI !!!

Da li se secas koliko je kostao taxi od Bodruma do beograda?

Ala su kandidati za Premijera; da covek ne poveruje; i oni koji su glasali za ove politicare i mi koji nismo iz protesta glasali ni za koga jer nas srpski politicari bacaju samo u ocaj koliko su losi i korumpirani, svi trcimo u jednom te istom krugu bezgranicnog zamajavanja ...u kojem nema ostavki, nema odgovornosti, nema cvrstog stava, rec ne vredi nista. pa cemu se onda nadamo? kako nas svet vidi? sta smo i ko smo mi u ocima sveta? i medju sobom? Djelic premijer, kakav premijer takva i drzava, lep uspeh od snajderaja do premijerske fotelje sa punim dzepovima i puno praznih besmislenih izjava i nikakvim doprinosom, a trebala je ostavka zbog nerazumevanja evropskih procesa i zbog toga sto nije zastitio interese Srba; gubitak Kosova jasna Djeliceva odgovornost kao i svih drugih koji su o statusu Kosova razgovarali sa svetom u ime Srbije ...to vise niko i ne pominje, palo u zaborav, sada su najvaznije da ne zaboravimo samo i iskljucivo --fotelje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.