Izvor: TvojPortal.com, 09.Avg.2012, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni Antonić i još sedam saradnika

Dnevnik.rs Bivši predsednik izvršnog odbora "Agrobanke" Dušan Antonić, koji se nalazio u bekstvu, uhapšen je sinoć oko 22 časova kod Sremske Rače na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine.Vest o hapšenju potvrdili su tužilac za organizovni kriminal Miljko Radisavljević i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. Radisavljević i najavio da će cvi osumnjičeni biti saslušani, a potom odlučeno hoće li biti zadržani u pritvoru.

Zbog sumnje >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << da su učestvovali u malverzacijama koje su dovele do propasti ove banke uhapšeni su Slavoljub K., Branimir U., Suad H., Vehbo P., Boban L., Miloš U. i Bojan Z.
Prema rečima Miljka Radisavljevića, tužioca za organizovani kriminal, sumnja se da je veliki broj kredita u "Agrobanci" odobrovan grupama povezenih pravnih lica suprotno zakonu.
- To je imalo za posledicu nenaplativost odobrenih kredita u visini od preko 200 miliona evra. Uskoro treba da počne saslušanje osumnjičenih, među kojima su odgovorna lica u "Agrobanci" i dva privatna preduzeća "Hed komerc" i "Drina timber" koja po osnovu neizmirenih obaveza po kreditima trenutno duguju "Agrobanci" preko 530 miliona dinara. Radi se o pravnim licima čiji je suvlasnik najbliži rođak jednog od bivših rukovodilaca u "Agrobanci", rekao je Radisavljević.
On je dodao da broj osumnjičenih nije konačan jer je dat nalog da se provere svi sporni krediti u ovoj banci.Agrobanka je zbog gubitka od 300 miliona evra izgubila dozvolu za rad i Narodna banka Srbije je uvela prinudnu upravu, a poslednjih meseci afera u toj banci je u žiži interesovanja srpske javnosti. Bivši čelnik Agrobanke je pre samo dva dana u intervjuu za televiziju B92 odbacio kao neosnovane špekulacije da je banka poslovala sa gubitkom dok je on bio na njenom čelu, tvrdeći da je 2010. završila sa dobitkom od 1,1 milijardi dinara.
Od kada je obelodanjeno stanje u "Agrobanci", domaći ekonomisti su ukazivali da je ono posledica davanja kredita raznim firmama, često bez ikakvog sredstva obezbeđenja, kao i da na tome sigurno doprineli i pojedini političari što je donekle priznao i sam Antonić.
Antonić je u intervjuu datom pre par dana optužio Prinudnu upravu u banci da je napravila gubitak od 300 miliona evra.
On je tada izrazio spremnost da se pojavi pred istražnim organima, ukoliko ga pozovu, napominjući da svoje reči može da potkrepi konkretnim dokazima. Međutim, u međuvremenu se očigledno predomislio pa je pokušao bekstvom iz zemlje da izbegao susret sa pravosudnim organima.
U toku dana očekuju se novi detalji o akciji koju je praktično najavio potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić kada je govorio da će "do kraja avgusta biti razrešena velika afera u jednoj domaćoj banci".
Narodna banka Srbije (NBS) je 25. maja ove godine oduzela dozvolu za rad "Agrobanci", u kojoj je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011.
Kako su prinudni upravnici i NBS ocenili da aktivnosti koje su sprovedene u toku prinudne uprave nisu, i pored određenih rezultata, poboljšale finansijsko stanje u banci, centralna banka je utvrdila da su ispunjeni propisani uslovi i oduzela banci dozvolu za rad.
"Nova Agrobanka", čiji je jedini vlasnik Agencija za osiguranje depozita, odnosno država, osnovana je radi prenosa svih obaveza i dela potraživanja "Agrobanke" na tu banku.Rešenjem Privrednog suda u Beogradu u junu je otvoren stečajni postupak nad "Agrobankom".
Predsednik Izvršnog odbora "Nove Agrobanke" i nekadašnji prinudni upravnik "Agrobanke" Milorad Džambić izjavio je danas da su neosnovane tvrdnje da je prinudna uprava u toj banci napravila gubitak od 300 miliona evra.
Džambić je u izjavi Tanjug u istakao da je apsolutno nemoguće da prinudna uprava za dva dana, od 29. decembra 2011. kada je uvedena, do kraja te godine, napravi toliki gubitak u "Agrobanci", ali nije želeo detaljnije da komentariše tvrdnje Antonića.
Pre uvođenja prinudne uprave u Agrobanku, Antonić je pet godina rukovodio tom finansijskom organizacijom.
E. D.

Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.