U Novom Pazaru sprečeno krvoproliće

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2010, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Pazaru sprečeno krvoproliće

Zahvaljujući razumnoj i brzoj reakciji ministra policije Ivice Dačića i spremnosti glavnoj muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da povuče ljude sa ulica izbegnuto je krvoproliće u Novom Pazaru, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

"Jučerašnja situacija je rešena zahvaljujući brzoj reakciji ministra policije i spremnosti muftije da uvaži moj ljudski, a ne politički, apel da zamoli te ljude da odu kući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i da na drugi način ukažu na probleme", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je posredovao između Dačića i Zukorlića nakon što su ga članovi Opštinskog odbora LDP u Novom Pazaru nazvali i rekli da će "doći do krvoprolića".

"To je bio posao države i mislim da smo svi imali više sreće nego pameti. Juče je bio jedan zaista kritičan dan, a time se bavila Žandarmerija. Nije to problem za Žandarmerije, jer preko puta nje nisu stajali narkoklanovi ili navijači sa stadiona, već novopazarska sirotinja", istakao je Jovanović i napomenuo da se "ne mogu ignorisati problemi u Sandžaku".

On je kazao da je protest pristalica Zukorlića, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji, zbog, kako on tvrdi, otimanja vakufske imovine, signal da u Novom Pazaru "ništa ne valja" i da rešavanje problema u tom gradu "ne može rešiti niko mimo centralnih vlasti u Beogradu".

"Ono što se juče desilo poslednje je upozorenje da se to ne sme ignorisati i da pod hitno trebamo da definišemo način na koji ćemo rešavati tamošnje probleme, a onda i ljude koji će to uraditi", istakao je lider LDP.

"Sandžakom ne vlada ni muftija, ni predsednik Tadić, već beda koja je rezultat nečije nesposobnosti, svakako ne verske, i to treba da se reši", rekao je lider LDP i istakao da građani u Sandžaku nisu neprijatelji Srbije.

Situacija u Novom Pazaru je bila mirna tokom protekle noći posle jučerašnjih nereda u kojima je učestvovalo oko hiljadu i po pristalica Islamske zajednice u Srbiji.

Najavljeni pregovori između gradske uprave i predstavnika Islamske zajednice u Srbiji o parceli na kojoj se gradi obdanište, međutim, nisu nastavljeni.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je za B92 izjavio da će se na tom zemljištu nastaviti sa izgradnjom vrtića.

S druge strane Islamska zajednica u Srbiji uputila je poziv zvaničnom Beogradu da se uključi u rešavanje problema u Sandžaku. Muftija Muamer Zukrolić je za B92 naglasio da je situacija napeta i da je razgovorima potrebno očuvati mir i stabilnost. Prema njegovim rečima, poslednji događaji u Novom Pazaru pokazuju da se situacija može oteti kontroli ako se ne preduzmu potrebni koraci.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Jovanović: U Novom Pazaru sprečeno krvoproliće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2010

BEOGRAD -..Zahvaljujući razumnoj i brzoj reakciji ministra policije Ivice Dačića i spremnosti glavnoj muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da povuče ljude sa ulica izbegnuto je krvoproliće u Novom Pazaru, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović..."Jučerašnja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.