Troje naših osumnjičeno u Egiptu

Izvor: B92, 09.Feb.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Troje naših osumnjičeno u Egiptu"

Beograd -- Ministar Ivica Dačić kaže da se među 43 osobe, koje su u Egiptu osumnjičene za vođenje kancelarija nevladinih organizacija, nalaze i tri srpska državljanina.

Oni su na slobodi, ali im je zabranjeno da napuste tu državu.

Prema njegovim rečima, to su Mirjana Jovanović, koja je radila u Kairu, Budimir Milić, šef kancelarije NDI u Aleksandriji, i Elmedin Kurtović, šef kancelarije NDI u Asjutu.

"Prema našim saznanjima, među 43 osobe koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u Egiptu osumnjičene za osnivanje i vođenje kancelarija stranih nevladinih organizacija, dobijanje novca od stranih agencija i upotrebu tog novca za delovanje bez odobrenja egipatske vlade, nalaze se i tri srpska državljanina koji su radili u Nacionalnom demokratskom institutu (NDI)", rekao je Dačić Tanjugu.

"Svi su oni na slobodi, ali svima je zabranjeno da napuste Egipat", dodao je on.

Egipatski sudski izvori najavili su da će voditi proces protiv 44 osobe, među kojima, kako su naveli, su petoro Srba i 19 Amerikanaca, zbog navodnog nelegalnog finansiranja nevladinih organizacija u kojima su bili zaposleni i zbog osnivanja ogranaka međunarodnih organizacija u Egiptu bez odobrenja egipatske vlade.

Srbima i Amerikancima ranije je bilo zabranjeno da napuste zemlju, a egipatske snage su u decembru pretresle 17 kancelarija lokalnih i međunarodnih NVO, uključujući Međunarodni republikanski institut, Nacionalni demokratski institut i Fridom haus.

Sudije koje vode istragu su optužile domaće i strane nevladine organizacije da se nedozvoljeno mešaju u politiku i da im je to glavna aktivnost, ističući i da rade bez potrebne dozvole.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.