Susret Ivice Dačića i Mire Kovača u Subotici

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Ivice Dačića i Mire Kovača u Subotici

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u tehničkoj Vladi i izaslanik mandatara Aleksandra Vučića, izjavio je u Subotici da Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Srbija nije juče usvojila, niti jer je to htela, već se to od nje tražilo pre 14 godina.

Dačić se u Subotici sastao sa Mirom Kovačem, ministrom spoljnih poslova u tehničkoj Vladi Hrvatske i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izaslanikom predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

- I taj zakon, koji je imao veliku podršku međunarodnih institucija i Haškog tribunala, donet je da bi se gonili oni koji su počinili zločine, a ne da bi bio uperen protiv nekoga. Slične zakone ima bar deset emalja u Evropskoj uniji, a ovim pitanjem će se raspravljati u narednim godinama u okviru pregovora u poglavljima 23. i 24. koja se otvaraju u ponedeljak - rekao je Ivica Dačić i dodao da se zahvaljuje što je Hrvatska podržala nastavak procesa integracija Srbije.

Pročitajte još:

Miro Kovač, šef hrvatske diplomatije, je rekao da ako Srbija želi u EU mora da izmeni Zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Rekao je da u Hrvatskoj postoji zabrinutost posle izjave srpskih zvaničnika da se Zakon o ratnim zločincima primenjuje na Hrvatsku i da će optužnice biti podignute protiv hrvatskih veterana.

- To se mora promeniti i rešiti. Očekujem od rukovodstva Srbije da se što pre izjasni po tom pitanju jer za naše branitelje nije prihvatljivo da se protiv njih podižu optužnice. Akcenat u EU je u vladavini prava i postoje jasni kriterijumi. Uveren sam da će se zakon promeniti i prilagoditi merilima EU što je u interesu dobrosusedskih odnosa. Naš cilj je imati stabilne odnose u interesu Srbije i Hrvatske, Srba i Hrvata, ali moramo biti iskreni jedni prema drugima naš stav je da taj zakon nije normalan za naše ljude i on se mora promeniti – kaže Kovač.

Dačić i Kovač prisustvovali su svečanoj misi u Franjevačkoj crkvi i prolsavi 26. godina od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Obojica su poručili da će raditi na unapređenju položaja manjina, a prema rečima Kovača Deklaracija o o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske je takođe potpisana iz tih razloga.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.