Šta je Eštonova stvarno ponudila

Izvor: B92, 27.Mar.2013, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Eštonova stvarno ponudila

Beograd -- Beograd je tokom 7. runde dijaloga odbio ponudu i koncept Ketrin Ešton da zajednice srpskih opština budu bez izvršnih nadležnosti, osim ako to dozvoli Priština.

Reč je o dokumentu u osam tačaka, koji je navodno Eštonova uručila premijeru Srbije Ivici Dačiću tokom poslednje runde pregovora, 20. marta u Briselu, zajednica srpskih opština naziva se i "asocijacijom".

Tekst navodnog predloga Ketrin Ešton koji je objavio RTS isti je kao tekst koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u utorak objavio "Blic". Navodi se da se Beogradu nude samo površni principi koji samo "prepričavaju Ahtisarijev plan".

List "Politika" je u subotu objavio takođe taj dokument, naveo da se na stolu u Briselu 20. marta našao neprihvatljiv papir i preneo taksativno osam tačaka, kao i detalje o tome šta one podrazumevaju kada je reč o zajednici srpskih opština.

Tako se navodi da bi od opština sa većinskim srpskim stanovništvom bile uspostavljena asocijacija (zajednica) opština, koja bi imala sopstveni statut, strukturu na osnovu modaliteta koje sadrži postojeći statut asocijacije kosovskih opština.

Više o tome čitajte u tekstu "šta piše u briselskom papiru".

Podsetimo, Beograd je tu ponudu odbio. Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić saopštio je na sednici Vlade Srbije u četvrtak, dan nakon što je u Briselu održana sedma runda dijaloga, da je predlog o Kosovu neprihvatljiv za Srbiju.

"Vi, svi članovi Vlade, znate da jesmo i koliko jesmo, posvećeni dobijanju datuma i EU integracijama. Pročitaću vam deo predloga koji smo dobili i jedino što mogu da vam kažem je da, nažalost, niko osim nas nije pokazao spremnost da napravi bilo kakav ustupak ili kompromis, što nama nije pružilo apsolutno nikakvu šansu da ponuđeno i prihvatimo", rekao je tada Vučić.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine zakazan je za 2. april.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osam tačaka koje je Eštonova ponudila Beogradu (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Mar.2013

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton ponudila je tokom sedme runde dijaloga, a Beograd odbio, koncept Zajednice srpskih opština na Kosovu bez izvršnih nadležnosti, osim ako to dozvoli Priština.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.