Srpski političari za i protiv podele Kosova

Izvor: S media, 16.Maj.2011, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski političari za i protiv podele Kosova

Stav zamenika predsednika Vlade Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da je podela Kosova i Metohije jedino realno rešenje danas je naišao i na odobravanja i na osporavanja u srpskoj političkoj javnosti, a sam Dačić i predstavnici izvršne vlasti ističu da ta ideja nije i zvanični stav vlade.

Dačić je, objašnjavajući danas stav iznet u intervjuu prištinskom listu "Zeri", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao da iza ideje o razgraničenju Srba i Albanaca na Kosovu stoji i većina građana Srbije, i da svako drugačije rešenji u sebi nosi potencijal za obnavljanje srpsko-albanskog konflikta.

"Ako neko misli da će Srbija da prizna nezavisnost Kosova - neće", rekao je Dačić, i dodao da je nerealno i da neko misli da će albanski političari da priznaju suverenitet Srbije na Kosovu.

Iako takav stav odudara od zvanične politike Beograda, Dačić je rekao da njegov posao nije "da priča građanima bajke za laku noć nego da vidi kako će da Srbija živi bolje", i da stoga ne želi sebi da "zalepi flaster preko usta".

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je, u osvrtu na Dačićevu izjavu, istakao da budući status pokrajine mora biti u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.



"Postoji samo jedna politika i to je državna politika a ona je zasnovana na Ustavu Srbije i rezolucijama Skupštine Srbije", rekao je Jeremić.


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je Vlada Srbije donela platformu za razgovore o Kosovu i Metohiji u kojoj se nigde ne pominje podela južne srpske pokrajine.

Spahiju: Podela Kosova bi dovela do nasilja

Dačić: Kompromis jedino realno rešenje za Kosovo

Homen: Dačić bez sankcije zbog izjave o podeli

Govoreći o ideji o podeli Kosova i Metohije, koju je izneo zamenik premijera Ivica Dačić, ministar Bogdanović je podsetio da to nije nova ideja, ocenivši da ona ima svoje prednosti, mane i posledice.

Predstavnici nekih stranaka sa još više fleksibilnosti govore o mogućnost da se do trajnog rešenja kosovskog problema dođe upravo nekom vrstom podele.

Zamenica šefa poslaničke grupe URS Suzana Grubješić ocenila je da je podela južne pokrajine legitimna opcija u pregovorima, jer je, kako je rekla, ona de-fakto podeljena još od 1999. godine.



Krajnje je vreme da sve tri strane - Srbi, Albanci i međunarodna zajednica prihvate tu realnost, rekla je ona Tanjugu, i ukazala da je to, ujedno, i jedino rešenje kojim Srbija ne gubi sve, a dobija bar nešto čime otvara prostor za postizanje istorijskog sporazuma sa kosovkim Albancima.


U LDP, međutim, smatraju da je vreme za podelu Kosova prošlo, a poslanik te stranke Zoran Ostojić kaže da je svako statusno rešenje Kosova i Metohije, postignuto dogovorom i kompromisom prihvatljivo, ali da je vreme za podelu "prošlo onda kada su takvi pregovori vođeni pod UN mandatom Martija Ahtisarija".

Stranke srpske desnice saglasne su da je ideja o podeli kosova protivna interesima i ustavu Srbije.

Poslanik D S S Slobodan Samardžić smatra da je to stav vladajuće garniture koja je "pokrajinu izgubila i sada pokušava da zamajava javnost pričom da bi se, eventualno, deo mogao sačuvati".

I u Novoj Srbiji i Srpskoj radikalnoj stranci se ne slažu sa idejom da se podeli teritorija Kosova i Metohije.

Šef poslaničke grupe NS Velimir Ilić istakao je da je status Kosova definisan Ustavom i da bi svaka promena statusa podrazumevala i promenu najvišeg pravnog akta, a šef poslaničkog kluba radikala Dragan Todorović kategoričan je da je apsolutno svaka priča o podeli Kosova i Metohije neprihvatljiva i protivustavna, i da je reč o "podvali Amerikanaca".

Odudaranje Dačićeve izjave od zvanične politike Srbije u javnosti je pokrenulo i spekulacije o tome da li se vicepremijer oglušio o kodeks Vlade Srbije koji propisuje da predstavnici vlade moraju da u javnim nastupima brane državnu politiku.

Koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je da Dačić nije prekršio kodes vlade jer je jasno istakao da je to njegov lični stav.

U Briselu će, kako je najavljeno iz Prištine, sutra biti nastavljen dijalog sa predstavnicima Beograda.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.