Srbija ostaje posvećena ciljevima i principima Povelje UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 09:19

Srbija ostaje posvećena ciljevima i principima Povelje UN

Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija (UN), uverena da su relevantniji nego ikada, poručio je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i istakao poseban značaj te organizacije u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Dačić je na konferenciji povodom 75 godina od osnivanja i rada UN rekao da je aktuelna pandemija Kovid >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 19 pokazala da nijedna država nije izolovano ''ostrvo'' i da, bez obzira na stepen razvoja i postojeće kapacitete, ne može samostalno da se izbori sa složenim posledicama krize.

''Uloga UN upravo je u povezivanju i usmeravanju zajedničkih napora ka savladavanju izazova sa kojima smo suočeni", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji u organizaciji Vlade Srbije i tima UN u Srbiji.

On je izrazio zahvalnost UN na podršci i pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije, pre svega kroz saradnju na zajedničkim projektima i zalaganje za unapređenje zdravstvenog sistema.

Dačić je ukazao na značaj UN kao jedine globalne međunarodne organizacije iznikle na ruševinama Drugog svetskog rata, koja, kako je rekao, više od sedam decenija predstavlja okosnicu svetskog multilateralnog poretka i platformu za ravnopravan dijalog država u cilju očuvanja mira i stabilnosti, zaštite ljudskih prava i stvaranja uslova za ekonomski razvoj širom sveta.

"Ponosni smo što Jugoslavija, čija je Srbija jedna od naslednica, spada u osnivače UN i jednu od prvih 50 država potpisnica Povelje UN", kazao je Dačić.

Istakao je da Srbija pridaje poseban značaj UN i u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, čime, kako je rekao, brani ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje.

Dačić je rekao da Srbija u svakoj prilici ističe da rezolucija SB UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje ostaje na snazi i izrazio očekivanje da će misija UNMIK-a nastaviti sa sprivođenjem svog mandata na KiM.

Podvukao je da Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje KiM sa željom da se, kako je istakao, putem dijaloga i saradnje gradi stabilnost, prosperitet i bolja budućnost za sve.

Naglasio je i da je usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine predstavlja ključni korak u suočavanju sa nekim od najvećih izazova današnjice i dodao da je Srbija čvrsto posvećena njenom sprovođenju.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob ocenila je da UN obeležavaju 75. godišnjicu u trenutku velikih potresa izazvanih globalnom zdravstvenom krizom, uz ozbiljne ekonomske i socijalne posledice koje pogađaju sve, a najviše one najugroženije.

Žakob je kazala da su rezultati ankete koju su UN sprovele u zemljama širom sveta pokazali da se strahovi i nade građana Srbije poklapaju u velikoj meri sa globalnim rezultatima i da su prepoznali tri prioriteta - bolju brigu o životnoj sredini, univerzalni pristup zdravstvenoj zaštiti, solidarnost među državama i među ljudima.

Najviše ih, kaže, zabrinjavaju promene klime, oružani sukobi, kao i zdravstveni rizici i neravnopravnost.

Žakob je ocenila da će nova Vlada Srbije imati mogućnost da usmerava inkluzivan oporavak od pandemije Kovid-19, da predvodi brži rad na obezbeđivanju dobrobiti svih, da smanji nejednakosti i da usmerava kolektivne napore svih zajednica.

''U globalnom istraživanju, utvrđeno je da 87 odsto ispitanika smatra da je međunarodna saradnja suštinski važna za rešavanje aktuelnih problema, što je postalo još očiglednije u krizi koju je doneo kovid'', rekla je Žakob.

Predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku rekla je da je multilateralnost od suštinskog značaja i da je neophodno da bude prisutna globalno, kao i lokalno, u razmišljanju ljudi.

''Srbija i njeni partneri često izražavaju podršku multilateralnosti, ne samo kroz aktivno učešće u radu multilateralnih tela UN i aktivan doprinos mirovnim operacijama UN, već i kroz brojne nove regionalne inicijative za pospešivanje saradnje. Zahvalni smo na tome, a ujedno vas sve podsećamo da je svako od nas nosilac mira", poručila je Mikulesku.

Dačić: Oni koji govore da sam nazadovao, o parlamentu misle najgore

Dačić je danas izjavio da njegova nova funkcija neće biti protokolarna i istakao da oni koji za njega govore da je nazadovao u političkoj karijeri zapravo o parlamentu misle sve najgore.

"Oni misle da je parlament levo smetalo, slepo crevo u koje dolaze oni koji ne mogu da se snađu nego ostaju poslanici. To je slika koju ne smemo da dozvolimo da više postoji", rekao je Dačić za RTS.

On je rekao da je za njega velika čast i izazov da bude na mestu predsednika parlamenta, gde je i počeo karijeru, navodeći da je uvek i svuda govorio da je skupština vrhovno telo koje je nosilac zakonodavne i ustavotvorne vlasti, ima svoju ulogu, ciljeve i zadatak koji su drugačiji od izvršne vlasti.

Špirić pozvao Dačića da poseti BiH

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić čestitao je danas Ivici Dačiću izbor za predsednika Narodne skupštine Srbije i pozvao ga da poseti BiH.

Špirić je istakao da je sastanak delegacija na najvišem nivou uvek prilika za nove inicijative i oblike saradnje koje parlamentaci dve zemlje mogu da promovišu.

Naveo je da Parlamentarna skupština BiH i Narodna skupština Srbije imaju veoma dobre odnose i da očekuje unapređenje međuparlamentrne saradnje s ciljem promovisanja pitanja od zajedničkog interesa.

"Našu saradnju smatram veoma značajnom za razvoj dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu, kao i društveni i ekonomski razvoj naše dve zemlje", naveo je Špirić u čestitki, preneli su banjalučki mediji.

Kaže da je on u izvršnoj vlasti bio gotovo sve, a da je funkcija predsednika parlamenta, bez obzira na to, najviša funkcija na kojoj je ikada bio.

"Taj podatak govori o tome koliko je Vučić, kome dugujem zahvalnost na rešenosti da, bez obzira što nije imao potrebe, u cilju jačanja političke stabilnost, našeg stranačkog odnosa i strateškog partnerstva koje nas čeka pred izazovima ispred nas, predložio da na ovako visoku funkciju dođem ja", rekao je Dačić.

Kaže da Vučićev predlog da predsednik parlamenta bude predsednik druge po snazi političke stranke u Srbiji govori kakve su ozbiljne namere.

"Ja nisam ovde došao da bih bio protokolarni predsednik parlamenta", rekao je Dačić i istakao da će njegov zadatak biti da štiti ugled i dostojanstvo parlamenta.

Upitan kako reaguje na kritike koje navode da je nazadovao, Dačić je rekao da oni koji to govore misle sve najgore o parlamentu.

On je rekao da funkcija predsednika parlamenta nije sama po sebi druga u državi, već da parlament crpe svoj legitimitet i legalitet iz naroda i da je skupština ta koja bira i kontroliše vladu.

Dačić je rekao i da očekuje dobru i operativnu saradnju sa predsednikom Republike, premijerkom i vladom upravo na realizaciji strateških ciljeva u narednom periodu, navodeći da će za parlament biti od velike važnosti oživljavanje ugleda tog tela i dijaloga.

"Sa velikim entuzijazmom i žarom se vraćam kući. Ovo je kao povratak u zavičaj", rekao je Dačić.

On je istakao da svi moraju da znaju da vlast potiče od naroda, a da izvršna vlast, ne računajući predsednika, izvire iz skupštine, tako da vlada mora da zna da ih parlament bira i kontroliše i da njeni članovi moraju da budu spremni da što više vremena provode u skupštini.

Upitan kako komentariše navode da se žrtvovao za pojedine kolege, Dačić je rekao da je čitao različite dezinformacije, poput toga da je beogradski odbor tražio da ne prihvati funkciju, da se SPS buni, da niko od socijalista ne bi dobio ništa da on nije pristao na funkciju šefa parlamenta

"Vučić i ja nikad nismo razgovarali u tim kategorijama, već o poslu, a on je smatrao da ja najviše mogu da doprinesem sadašnjem trenutku i potrebi da parlament uradi šta se očekuje od njega, na mestu predsednika, sa iskustvom koje imam. To nema veze sa brojem članova vlade iz SPS", rekao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: "Oni koji govore da sam nazadovao, o parlamentu misle najgore"

Izvor: Blic, 23.Okt.2020

Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da njegova nova funkcija neće biti protokolarna i istakao da oni koji za njega govore da je nazadovao u političkoj karijeri zapravo o parlamentu misle sve najgore.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.