Spremni i za nove uslove

Izvor: RTS, 25.Jul.2011, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni i za nove uslove

Srbija mora da bude spremna na svaku situaciju u vezi sa Kosovom i eventualnim uslovljavanjima iz Evropske unije, kaže zamenik premijera Ivica Dačić, ali veruje da EU neće uslovljavati članstvo kroz priznanje nezavisnosti.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija mora da bude spremna na svaku situaciju u vezi sa Kosovom i eventualnim uslovljavanjima iz Evropske Unije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dodao da veruje da EU neće uslovljavati članstvo Srbije kroz priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ministar policije Ivica Dačić navodi da je osnovni uzrok za dugo čekanje građana na pasoše činjenica da na tim poslovima u Srbiji radi svega 200 osoba.

"To neminovno stvara gužve", rekao je Dačić i dodao da je glavni problem što Ministarstvo finansija ne dozvoljava MUP-u da zaposli još radnika na tim poslovima.

Do sada je izdato 3,2 miliona biometrijskih pasoša, iako je planirano da u proteklom periodu bude izdato dva miliona putnih isprava, rekao je Dačić.

"Moramo ipak na kraju da raščistimo sa sobom i da budemo spremni na jednu takvu situaciju, ali i da jasno kažemo šta je naš politički stav o svemu tome", rekao je Dačić novinarima u Sremskoj Kamenici.

Dačić je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić preneo da je dobio uveravanja iz SAD i EU da Evropa neće tražiti da Srbija prizna Kosovo, kao i da, dok god traju pregovori između Beograda i Prištine, neće biti promene realnosti na terenu na Kosovu.

On je rekao da su neke zemlje, na putu ka članstvu u EU, godinama pregovarale i o takvim pitanjima kao što je ribolov, zbog čega niko nije optuživao EU za uslovljavanje.

"Ne možemo da kažemo da je neko iz EU rekao da uradimo nešto protiv državnih i nacionalnih interesa i da jedino u tom slučaju možemo postati članovi EU. Nadam se da taj jezik neće dolaziti iz EU", poručio je Dačić.

Zamenik premijera je ocenio da je članstvo u EU za građane Srbije mnogo bolja alternativa nego da država nije članica Unije, zbog čega je članstvo državni interes Srbije.

"Kao članica EU, bićemo ravnopravni deo evropske porodice naroda i to će otvoriti veliku mogućnost ekonomskog i društvenog razvoja", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da Srbija treba da shvati da proces pridruživanja i sticanja članstva nije lak, kao ni razgovori.

"Ali, Srbija treba da ima u vidu da to nije monolog nego je dijalog", rekao je zamenik premijera.

Dačić je danas u Centru za osnovnu policijsku obuku Sremskoj Kamenici prisustvovao promociji pete klase policajaca-pripravnika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.