Sporazum o readmisiji s Nemačkom

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o readmisiji s Nemačkom

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić i parlamentarni državni sekretar nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Ole Šreder potpisali Sporazume o readmisiji.

Takođe, Dačić i Šreder potpisali su i donaciju graničnoj policiji Srbije i dali zajedničku izjavu o bezbednosti na letovima između dve zemlje.

Protokolom o readmisiji predviđen je niz aktivnosti na sprečavanju lažnih azilanata, kao i da se svi oni koji nelegalno borave u Nemačkoj odmah vrate u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiju.

Dačić je precizirao da je cilj ovog protokola da značajno smanji broj lažnih azilanata koji je, kako Dačić ističe, u februaru ove godine za 35 odsto manji u odnosu na decembar 2010.

"I dalje je to veliki broj i mi ćemo se zajedničkim naporima i dalje zalagati da se taj broj smanji, pre svega javnom kampanjom koja se odnosi na upoznavanje stanovništva, s tim da pravo na azile podrazumeva pravo na neograničen boravak ili na zaposlenje u EU i da pravo na azil nije ekonomska kategorija nego da je politička kategorija", rekao je Dačić.

Sekretar nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Ole Šreder je rekao da je prošle godine Srbija bila među zemljama iz kojih je podneto najviše zahteva za azil. To je, kako naglašava, neprihvatljivo jer je Srbija zemlja u kojoj više nema političkog progona, pa tako ni osnova za dobijanje azila.

"Prošle godine bilo je to 5.000 lica, a to je, posle Avganistana i Iraka, najveći broj zahteva iz jedne zemlje", kazao je Šreder.

Na belu šengen listu Srbija je dospela u decembru 2009 godine, a veći priliv azilanata iz naše zemlje konstatovale su, pored Nemačke, Norveška, Švedska i Belgija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.