Šest velških vatrogasnih vozila u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest velških vatrogasnih vozila u Srbiji

RUMA -

U Vatrogasnoj stanici Ruma danas je izvršena primopredaja šest vatrogasnih vozila, koje su srpskim vatrogascima poklonile kolege iz Južnog Velsa.

Vozila su namenjena vatrogasnim stanicama u Loznici, Malom Zvorniku, Ubu, Topoli, Surdulici i Kladovu, a do kraja godina u Srbiju će, kako je najavljeno, stići još pet vozila.

Vatrogasci iz Južnog Velsa su put Srbije krenuli 19. oktobra, a vozila koja su dovezli srpskim kolegama su stara više godina, ali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << servisirana tako da će biti značajna pomoć Sektoru MUP-a za vanredne situacije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marića zahvalili su na donaciji, ukazujući da će ta vozila biti od velike pomoći srpskim vatrogascima.

Podsetivši da se Sektor za vanredne situacije tek nalazi na početku izgradnje modernog sistema, Dačić je rekao da je "od 600 vozila koliko ima u tom sektoru, svega 80 novih".

On je dodao da je prosečna starost naših vatrogasnih vozila 25 godina, "a ovde kod nas ima i takozvanih muzejskih eksponata, starih 40 godina, koji se i dalje nalaze u službi gašenja požara".

Dačić je rekao i da su velški vatrogasci sami pokrenuli inicijativu da pomognu srpskim kolegama i da su to činili i ranije.

"Prošle godine je bilo donirano jedno vozilo i 50 kompleta jedne vrste opreme i 100 kompleta druge vrste opreme za zaštitu vatrogasaca", rekao je ministar policije.

Prema njegovim rečima, očekuje se ukupna donacija 25 ovakvih vozila u naredne tri godine, šest je danas isporučeno, pet će biti do kraja godine, a ostatak u naredne dve godine.

Marić je naveo da današnja nije prva donacija i neće biti poslednja, a da je inicijativa velških kolega potekla sa takmičenja koje je održano u toj državi.

On je naveo da je na tom takmičenju naša ekipa za spasavanje u tehničkim intervencijama pokazala odlične rezultate, "i počelo je, što je najlepše, kroz druženje koje se posle nastavilo i u Srbiji".

"Mislim da je to jako lepo što se, zapravo, vatrogasci u celom svetu jako dobro razumeju i prepoznaju, bez obzira koje su vere i kojim jezikom govore", rekao je Marić, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Primopredaji je prisustvovao ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport i delegacija Južnog Velsa, predvođena Stivom Loaganom, komandirom vatrogasne stanice u Kerfriju.

U Rumi je, u saradnji s vatrogascima iz Južnog Velsa, prošle godine otvoren Centar za tehničke intervencije, a od tada je preko 100 vatrogasaca prošlo obuku i stečeno znanje širi u svojim jedinicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.