SPS o principima  saglasan sa SRS i DSS-NS

Izvor: Blic, 15.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS o principima saglasan sa SRS i DSS-NS

Najava moguće koalicije socijalista sa radikalima i narodnjacima u Beogradu, podigla je cenu pristanka ključnog igrača u formiranju buduće Vlade lidera SPS Ivice Dačića. Demokrate su zato podigle ulog i koaliciji SPS-PUPS-JS juče ponudili četiri ministarstva i potpredsedničko mesto Dačiću, ali samo pod uslovom da se dogovor napravi i u Beogradu i na nivou Srbije , saznaje „Blic". Istovremeno SPS se sa SRS i DSS i NS složio oko načela na kojima treba da funkcioniše nova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlada.



Srbija je ušla u peti dan postizborne neizvesnosti i bar za sada izostala je transparentnost u pregovorima, a koja je najavljivana i to najviše iz koalicije SPS-PUPS-JS. Od drugog obećanja, da će Vlada biti formirana u najkraćem roku jučerašnji dan obeležili su kao i prethodne tajni pregovori o principima.

Prvi trojni sastanak socijalista, radikala i narodnjaka održan je juče. Sve što se posle sastanka moglo čuti je da su se složili oko principa, ali ne i da je pala odluka o koalciji. Stav je da treba da se nastave pregovori.

Gordana Pop - Lazić iz SRS je rekla da su se svi složili oko principa buduće koalicije.

- Ostao je tehnički deo dogovora oko formiranja vladajuće većine i kadrova, ali očekujem da ćemo se brzo dogovoriti - rekla je ona.

Lider SPS Ivica Dačić rekao je da su radikali i narodnjaci prihvatili princip o socijalnoj pravdi i da su dogovoreni principi o formiranju zajedničke vlade i zatim najavio da će razgovori biti nastavljeni danas.

- Nastavljamo o koalicinom sporazumu i dogovorima o formiranju koalicije. Vlada i parlamentrana većina se formiraju kada se potpiše koalicioni sporazum - rekao je Dačić.

Imam u Moskvi sastanak sa Sergejom Mironovim liderom Pravedne Rusije. na pitanje da li će se videti sa Mirom Marković on je odgovorio:

- Mironov nije Mira Marković koliko ja znam.

Predstavnik SPS Milutin Mrkonjić je na pitanje da li je prihvatio ponudu da bude ministar za kapitalne investicije umesto Ilića samo polušaljivo odgovorio:

- Molim vas pa to je za mene malo. Odmah zatim je dodao da Ilić dobro radi svoj posao.

Zamenik predsednika i potpredsednik Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić i Dragan Todorović, otputovali su juče u Hag, u posetu lideru te stranke, haškom pritvoreniku Vojislavu Šešelju.

Nikolić je izjavio da je „to redovna poseta predstavnika SRS-a" predsedniku stranke. On je rekao da je „termin za tu posetu ugovoren još ranije" i naveo da su avionske karte kupljene „ranije, shodno odobrenom terminu za posetu".

Sa druge strane, demokrate koje su prvobitno ponudile Dačiću mesto potpredsednika i ministarstvo za kapitalne investicije Milutinu Mrkonjiću juče su uvećali ulog za ministarstvo za Kosovo i Metohiju i ministarstvo za rad i socijalna pitanja. Međutim, prema saznanjima „Blica" koalicija za evropsku Srbiju ima uslov - formiranje koalicije i na nivou Beograda i na republičkom nivou.

Demokrate zahtevaju takozvani paket i na njemu insistiraju i posle prekjučerašnje najave moguće koalicije narodnjačaka, socijalista i radikala. Kako ističu u vrhu DS nema dogovora ukoliko nema koalicije na svim nivoima. Koalicija na nivou Beograda međutim matematički nije moguća ako je čine samo DS i SPS. Prem a saznanjima „Blica" lider LDP Čedomir Jovanović pristao bi na saradnju sa socijalistima samo da u Beograd na vlast ne dođu radikali. Međutim, partnerstvo DS - SPS-LDP iako ima većinu nije moguće iz političkih razloga. SPS neće sa LDP i to je u razgovoru za „Blic" potvrdio i šef izbornog štaba SPS Aleksandar Antić. Međutim, glasno najavljeno proglašenje radikala Aleksandra Vučića za gradonačelnika Beograda juče je izostalo. To ne znači i da neće biti koalicije SPS-DSS-SRS na nivou Beograda, ali niko u SPS to juče nije želeo da potvrdi.

Predsedništvo socijalista jednoglasno je juče usvojilo pet principa za razgovore sa DSS. Predsedništvo je ovlastilo predsednika SPS Ivicu Dačića da vodi pregovore. Principi koalicije oko SPS su; državotvorna orijentacija vlade, uspostavljanje društva socijalne pravde, zadržavanje većinskog državnog vlasništva u ključnim javnim preduzećima i nastavak evropskih integracija.

Ilić: Bićemo u vladi sa SPS

Velimir Ilić, lider Nove Srbije i partner DSS, optimista je da će buduću vladu činiti narodnjačka koalicija sa SRS i SPS. Dogovor sa koalicijom SPS-PUPS-JS nije postignut, ističe Ilić u izjavi za „Blic", ali i dodaje da optimizam temelji na osnovu dosadašnjih razgovora sa socijalistima. „Ta koalicija je na pomolu. Smatram da je svima sve prihvatljivo i postoji dobra volja da se postigne dogovor", kaže Ilić.

Na pitanje kako će prevazići razliku u stavovima sa članom koalicije SPS-PUPS-JS Draganom Markovićem Palmom koji je za potpisivanje Sporazuma sa EU, dok su narodnjačka koalicija i SRS protiv SSP, Ilić kaže da lider JS samo insistira da se sporazum ne poništi odmah na prvoj sednici Skupštine.

- Marković je samo tražio da se SSP a priori na prvom sednici ne poništi. On traži da se o tome razgovara, što je za nas prihvatljivo. Mi ćemo na tu temu razgovarati i taj razgovor će biti veoma brzo. Na kraju mi taj sporazum nismo ni videli, tako da je sve otvoreno - ističe lider NS. Na pitanje šta bi lider DSS Vojislav Koštunica ponudio SPS i da li bi prepustio zarad te koalicije i bitna ministarstva, Ilić kaže da „to ne zna", ali dodaje da, ukoliko bude formirana koalicija narodnjaka SRS i SPS-PUPS-JS, očekuje da Koštunica bude premijer.

Pet ključnih ciljeva „nacionalne vlade"

Na sastanku DSS/NS, SRS i SPS/PUPS/JS utvrdili su sporazum o principima za formiranje „nacionalne vlade Srbije", saopštio je sinoć DSS. Kako se navodi u saopštenju, nastaviće se razgovori o utvrđivanju koalicionog sporazuma za konstituisanje parlamentarne većine i formiranje vlade. U saopštenu se kaže da „nacionalna vlada ima pet ključnih ciljeva": očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, snažan ekonomski i ravnomerni regionalni razvoj Srbije, ostvarivanje socijalne pravde, nastavak evropskih integracija Srbije sa svojom Kosovom i Metohijom, i odlučna borba protiv svih vidova korupcije i kriminala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.