Ruski krediti za srpski budžet

Izvor: B92, Fonet, 05.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski krediti za srpski budžet

Ministar policije Ivica Dačić (Fonet, arhiva)

Sankt Petersburg -- Srbija namerava da uzme kredite od Ruske Federacije koji bi, prema rečima zamenika premijera Ivice Dačića, bili namenjeni i za direktno punjenje budžeta.

Zajmovi koji se uzimaju od država jefitiniji su od kredita komercijalnih banaka, ali se postavlja pitanje da li oni podrazumevaju i neke nepisane uslove.I pre povlačenja novca od MMF-a, znalo se da će vlasti za punjenje državne kase tražiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodatne krediti međunarodnih finansijskih institucija.

Osim novca koji bi pozajmili srpskom budžetu, Rusi su, kaže Dačić, zainteresovani da kreditiraju i uposle svoje firme u izgradnji Srbije.

Član srpske delegacije na Forumu u Sankt - Peterburgu, direktor Srbijagas Dušan Bajatović zadovoljan je zbog mogućih kredita najavljenih iz Kremlja ali i ulaska ruskog kapitala na srpsko tržište.

Ruske firme se nisu isticale u preterano pozitivnom svetlu tokom privatizacije u Srbiji, kaže urednik ekonomske rubrike lista Politika Miša Brkić koji istovremeno podseća na procene da je ekonomska kriza istopila trećinu ruskog kapitala.

Punjenje budžeta kreditima iz inostranstva neophodno je jer Srbija više troši nego što zarađuje.

Guverner Radovana Jelašića danas je ponovo upozorio da se budžetskim sredstvima i dalje loše raspolaže i da je u prvih par meseci ove godine deo investicija ponovo preusmeren u javnu potrošnju.

Susret Dačić - Medvedev

Zamenik premijera Ivica Dačić razgovarao je sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom i visokim ruskim zvaničnicima na ekonomskom skupu u Sankt Peterburgu.

Dačić je rekao je da je u susretu sa Medvedevom ocenjeno da su politički i ekonomski odnosi između dve zemlje na uzlaznoj liniji i da postoji povećano rusko interesovanje za investiranje u Srbiju.

"Ono što je najbitnije je konstatacija da se naši odnosi razvijaju bez problema i da su u uzlaznoj fazi", naveo je Dačić.

Kako je rekao, izražena je želja da se ekonomska saradnja još više unapređuje, ne samo kroz završetak energetskog sporazuma, izgradnju gasovoda "Južni tok" i proširenje skladišta gasa u Banatskom Dvoru, već i kroz povećano rusko interesovanje za investiranje u Srbiju.

Dačić je precizirao da je s Medvedevom i ruskim vicepremijerom i ministrom finansija Aleksejem Kudrinom razgovarao i o mogućnosti za određene kredite koji bi bili korišćeni za neke infrastrukturne projekte u Srbiji, poput metroa i obilaznice oko Beograda, "ali i za kreditne aranžmane koji bi značili direktan podsticaj stabilizaciji i smanjenju deficita države".

On je rekao da je još jednom iskoristio priliku da Medvedeva podseti na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da ruski predsednik što skorije poseti Beograd.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Dačić se sastao i sa potpredsednikom ruske vlade Sergejem Ivanovom, kao i sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom.

U delegaciji Srbije na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu su i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrič i direktor "Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.