Rumunski parlament o dogovoru BG-PR

Izvor: B92, 03.Jun.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski parlament o dogovoru BG-PR

Bukurešt -- Rumunski premijer Viktor Ponta i šef diplomatije Titus Korlatean će održati sastanak sa članovima parlamenta, kako bi razgovarali o briselskom sporazumu.

Agencija Ađerpres podseća da je parlament početak debate najavio 31. maja, tokom dvodnevne posete premijera Srbije Ivice Dačića Bukureštu.

Dačić je tada rekao da veoma dobro razume pritiske koji se vrše na Rumuniju da prizna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i istakao da Beograd želi da što pre reši probleme s Prištinom, tako da rešenja budu prihvatljiva za obe strane.

Evropski parlament je 18. aprila zatražio od pet preostalih članica EU koje još nisu priznale Kosovo, među kojima je i Rumunija, da to učine, nakon čega je Ponta izjavio da njegova zemlja po tom pitanju treba da se pridruži evropskoj porodici.

Ministar Korlatean je 16. maja rekao da će se u rumunskom parlamentu održati debata o sporazumu Beograda i Prištine, u kontekstu toga da je Rumunija, zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova, spremna da revidira stav po tom pitanju.

Korlatean je, takođe, izjavio da Rumunija mora da uzme u obzir napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.