Izvor: B92, 24.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren i Dačić o saradnji EU-Srbija

Brisel -- Oli Ren smatra da bi jednostrana primena pojedinih odredaba Privremenog sporazuma sa EU snizila cene za građane Srbije.

Posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, evropski komesar za proširenje izjavio je da će Evropska komisija pružiti svu neophodnu pomoć Srbiji kako bi tokom sledeće godine Srbija dobila status kandidata za Evropsku uniju.

Srbija bi jednostranom primenom Privremenog trgovinskog sporazuma pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da njeni zakonski i administrativni kapaciteti zadovoljavaju standarde Evropske unije, a to bi pomoglo ekonomiji Srbije, ocenio je Oli Ren.

"Jednostrana primena pojedinih odredaba Privremenog sporazuma je važna zato što bi pomogla srpskoj ekonomiji i omogućila građanima da kupuju po nižim cenama", kaže on.

"U neku ruku, to bi bio probni slučaj za to da li je Srbija sposobna da primeni obaveze, na primer, usaglašavanjem srpskih zakona sa EU u oblastima konkurencije i državne pomoći, što bi ojačalo konkurenciju u Srbiji i dovelo do nižih cena za građane Srbije, i što bi bilo dobro za srpsku ekonomiju", naglasio je evropski komesar.

Na pitanje da li bi EU mogla da pruži garancije Beogradu da će uvažiti jednostranu primenu, on je rekao da bi Evropska unija "mogla da uzme u obzir jednostranu primenu važnih odredaba Sporazuma, ukoliko je ta primena valjana".

Vlada Srbije je očekivala da EU odobri primenu Privremenog sporazuma i bila je spremna da ga sprovede.

Međutim, Dačić upozorava da je sada potrebno razmotriti kakve bi mogle da budu posledice postepenog jednostranog smanjivanja carina po srpske firme.

On ističe da je za postizanje statusa kandidata za članstvo u EU, osim pozitivnog stava Evrope, neophodno da Srbija sama nešto uradi.

"Bitna je dalja harmonizacija naših zakona sa zakonima EU, i zato ćemo preduzeti sve kako bi se ubrzao proces donošenja tih zakona", rekao je on.

Ostvarivanje najšireg političkog konsenzusa u Srbiji radi ostvarivanja evropskih integracija, prema Renu, veoma je važno.

"Srbija ima svetlu budućnost u EU ukoliko ispuni neophodne uslove i reforme. Prema najboljem mogućem scenariju, Srbija bi mogla da dobije status kandidata tokom 2009. godine", kaže on.

"To je naš zajednički cilj, i ja vas mogu uveriti da će Evropska komisija pružiti punu pomoć ovom cilju", rekao je Ren.

Dačić: Treba nam razumevanje

Dačić je s Renom i komesarom Evropske komisije za pravosuđe i unutrašnje poslove Žakom Baroom razgovarao i o viznoj liberalizaciji, usvajanju "šengenskog paketa" zakona i uvođenju biometrijskih pasoša i ličnih karata.

Dačić je kasnije danas rekao da bi Evropska unija trebalo da pokaže više razumevanja za poziciju Srbije i da nekim svojim potezima ne doprinosi antievropskom raspoloženju u Srbiji.

Posle susreta s potpredsednikom Evropske komisije Žakom Baroom i Olijem Renom, Dačić je izjavio da je cilj Srbije da tokom 2009. godine dobije status kandidata za članstvo u EU, napominjući da je za to, pored neophodnih koraka u Srbiji, potreban i pozitivan stav EU.

"Taj stav možda ponekad nije bio uravnotežen, niti kod svih članica EU pozitivan", rekao je Dačić.

"EU treba da pokaže više razumevanja za poziciju Srbije, koja je dosta teška " da je podrži i podstakne proevropsko raspoloženje u Srbiji, a ne da neki potezi budu doprinos antievropskom raspoloženju", izjavio je zamenik premijera.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.