Regionalna saradnja za bezbednost granica

Izvor: RTS, 16.Mar.2012, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna saradnja za bezbednost granica

Potpuno prohodne granice za građane i potpuno neprohodne granice za kriminal jesu cilj inicijative o regionalnoj saradnji u oblasti bezbednosti granica, rekao u Skoplju ministar unutrešnjih poslova Ivica Dačić.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Skoplju da inicijativa o regionalnoj saradnji u oblasti bezbednosti granica ima za cilj da građanima obezbedi potpuno prohodne granice i da spreči delovanje i prenošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kriminalnih aktivnosti sa teritorije jedne države u drugu.

Dačić, koji je učestvovao na "Devetoj ministarskoj konferenciji o saradnji u oblasti bezbednosti granica u jugoistočnoj Evropi", ukazao je da je ta incijativa u proteklih devet godina podstakla ministarstva unutrašnjih poslova i granične policije u regionu na veoma razgranate aktivnosti u okviru kojih je postignut niz sporazuma.

Sporazumi su, navodi se u saopštenju MUP-a, za rezultat imali mešovite granične patrole, zajedničke kontakt centre policija i carina država u regionu, kao i saradnju u oblasti međunarodne kontrole na aerodromima.

"Cilj ovakvih akcija je da se spreči delovanje i prenošenje kriminalnih aktivnosti sa teritorije jedne države u drugu, da se spreči šverc robe, ilegalne migracije, trgovina ljudima, terorizam", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je cilj da se, sa jedne strane za građane obezbede potpuno prohodne granice, a sa druge strane potpuno neprohodne granice za kriminal, terorizam i sve druge ilegalne aktivnosti.

Istakavši da je ideja o "mini šengenu na Balkanu", koju je izneo pre dve-tri godine, veoma prihvaćena od ministara unutrašnjih poslova regiona, Dačić je precizirao da građani Srbije danas bez pasoša mogu da putuju u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, kao i da se o tome vode pregovori i sa Hrvatskom.

"Ideja je da se na taj način stvori balkanski prostor u kome neće biti potrebne ni vize, ni pasoši", rekao je Dačić, ocenivši da je za brži ulazak u Evropsku uniju neophodno da postoji bolja regionalna saradnja.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.