Razgovori o ukidanju britanskih viza

Izvor: RTS, 18.Mar.2010, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o ukidanju britanskih viza

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao sa državnim sekretarom britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Alanom Džonsonom o mogućnosti ukidanja viza za naše građane.

Na kraju posete Velikoj Britaniji, Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je pokrenuo pitanje otpočinjanja dijaloga o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukidanju britanskih viza za naše građane, izrazivši očekivanje da će ti razgovori u budućnosti biti mnogo lakši.

"Rečeno mi je da će 2011. godine biti ponovo preispitivanje statusa viznog režima u odnosu na određene države sa kojima to još nije urađeno", izjavio je Dačić posle susreta sa državnim sekretarom britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Alanom Džonsonom.

Dačić je dodao da mu je preneto da prošlog puta kada je takva analiza rađena, u 2007. godini, Srbija nije prošla test pre svega zbog tadašnjih starih pasoša, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"Imajući u vidu da smo ispunili sve kriterijume koji su bili važni za 'šengenski prostor' i za Evropsku komisiju i da je izdato skoro dva miliona novih biometrijskih pasoša, može se očekivati da će razgovori o viznoj liberalizaciji sa Velikom Britanijom, u narednom periodu biti mnogo lakši", rekao je Dačić.

"Dogovorili smo se da naši eksperti već otpočnu sa sagledavanjem svih kriterijuma i uslova koje Srbija treba da ima kako bi njeni građani mogli da putuju u Veliku Britaniju bez viza", dodao je ministar Dačić.

Velika Britanija, koja je članica Evropske unije, nije potpisnica Šengenskog sporazuma, tako da se vizna liberalizacija za građane Srbije ne odnosi na tu državu.

Saradnja u borbi protiv kriminala

Ministar Dačić i generalni direktor britanske Agencije za borbu protiv teških oblika organizovanog kriminala (SOCA) Vilijam Hjuz potpisali su u Londonu memorandum o razumevanju u borbi protiv transnacionalnog kriminala.

Memorandum, potpisan u ime MUP-a Srbije i britanske Agencije, odnosi se i na razvoj policijske saradnje u oblasti borbe protiv nezakonite trgovine drogom, ilegalnih migracija, pranja novca, nezakonite trgovine vatrenim oružjem, visoko-tehnološkog kriminala i prevare.

 

Hjuz je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa MUP-om Srbije i naglasio da je SOCA sa srpskom Službom za borbu protiv organizovanog kriminala sprovela niz uspešnih akcija.

Po Hjuzovim rečima, te akcije su rezultirale otkrivanjem i hapšenjem više organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile ilegalnom trgovinom narkoticima, visoko-tehnološkim kriminalom, pranjem novca i drugim teškim oblicima kriminala.

Direktor britanske Agenicje Hjuz je naglasio da je dosadašnja saradnja imala izuzetno pozitivne efekte na planu borbe protiv organizovanog kriminala, ne samo u regionu nego i u svetu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Izuzetan doprinos u borbi protiv šverca droge

Vilijam Hjuz je dodao i da je na osnovu informacija koje je srpska policija dostavila britanskoj i drugim svetskim agencijama zaplenjena velika količina droge širom sveta, navodi se u saopštenju.

Dačić je razgovarao i sa predsednikom Agencije Ijanom Endrjuzom, kao i sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Alanom Džonsonom.

Džonson je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da britanska i srpska policija dobro sarađuju jer organizovani kriminal predstavlja pretnju bezbednosti kako dvema državama tako i celom svetu.

Prema njegovim rečima, dobra saradnja između britanske i srpske policije predstavlja veoma dobre primere međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije je od 15. marta boravio u radnoj poseti Velikoj Britaniji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.