Pronađeno telo Milana Jurišića?

Izvor: RTS, 22.Mar.2012, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeno telo Milana Jurišića?

U Španiji u toku istraga zbog sumnje da je bivši pripadnik zemunskog klana Milan Jurišić ubijen u toj zemlji. Ministar Ivica Dačić kaže da je pronađeno telo koje je na veštačenju, a sumnja se da je reč o bivšem pripadniku zemunskog klana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se u Španiji vodi istraga u vezi sa sumnjom da je bivši pripadnik zemunskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klana Milan Jurišić ubijen u toj zemlji, pošto je pronađeno telo koje se nalazi na veštačenju.

Španski ministar Horhe Fernandes Dias rekao je da će o izručenju Bojovića Srbiji odlučivati pravosudni organi Španije, ali da, što se vlade Španije tiče, postoji "izuzetna spremnost" da se Bojović preda Srbiji što pre.

Ministri policija Španije i Srbije ocenili su da je saradnja dve policije na izuzetnom nivou i da će se ona još više pojačati. Fernandes Dias je naglasio da odnosi srpske i španske policije "prevazilaze partije i vlade" i počivaju "na srdačnim odnosima prijateljstva".

On je istakao da Španija nikada nije bila niti će biti utočište kriminalcima iz Srbije, niti iz bilo koje druge države.

U razgovoru sa premijerom Mirkom Cvetkovićem Dijaz je poručio da će Španija i ubuduće podržavati Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da postoji veliko interesovanje španskih investitora za ulaganja u našu zemlju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da španska policija istražuje tvrdnje da je ubijen član zemunskog kriminalnog klana Milan Jurišić.

"Trenutno se obavlja istraga zbog sumnje da se desilo ubistvo Milana Jurišića i da se njegovi posmrtni ostaci nalaze u jednoj reci u Španiji", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije.

Dačić je dodao da su u toku veštačenje i analize, posle čega će se znati da li su to ostaci Jurišića.

"Očekujemo da se u nastavku istrage španske policije razreši pitanje nekih ubistava. To je važno da bismo stavili tačku na postojanje zemunskog klana i rešili misteriju o tome da li su neki živi ili nisu", rekao je Dačić.

Ministar španske policije Horhe Fernandes Dias rekao je da je istraga u rukama pravosudnih organa i kriminalističke policije i da ne želi da se ostavi mesta bilo kakvoj sumnji.

"Uskoro očekujemo da se policiji Srbije dostave konkretni rezultati te istrage", naveo je Fernandes Diaz kome je ministar Dačić zbog izuzetne saradnje u akciji hapšenja vođe zemunskog klana Luke Bojovića u Španiji uručio plaketu "Jovan Nenadović".

Policija je do podataka o mogućoj lokaciji saznala u pismu pronađenom u stanu nedavno uhapšenog pripadnika zemunskog klana Luke Bojovića u Valensiji, navode španski mediji.

Španski El Pais piše da se u pismu, koje je na srpskom jeziku, navodi da je Jurišić ubijen posle svađe sa Bojovićem zbog jedne ženske osobe. Autor pisma opisuje i svirep način na koji je ubistvo izvršeno – čekićem, posle čega je telo samleveno u mašini, a ostaci bačeni u reku. Policijski izvori navode i da se spominje da su "neki delovi tela pojedeni, a da je jedna mašina za mlevenje uništena i da su 'Zemunci' prostorije u kojoj je ubistvo izvršeno čistili pet dana".

Sretko Kalinić rekao je ranije da je on ubio i Jurišića i Ninoslava Konstantinovića, takođe pripadnika zemunskog klana.

Obustavljanje postupka, presuda ostaje

Portaprol i sudija Specijalnog suda Maja Kovacević rekla je da će izvršenje kazne protiv Jurišća biti obustavljeno ukolko se utvrdi da je on ubijen, ali će pravosnažne presude kojima je osuđen na višedecenijske kazne zatvora ostati na snazi.

Jurišić je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića, na 20 godina zatvora zbog učešća u krivičnim delima koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana", kao i na dve godine zatvora zbog učešća u otmici vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića.

Prema njenim rečima, Jurišić je bio bitan u organizaciji i realizaciji atentata na premijera.

"Imao je unapred određeni zadatak da nabavi radne kombinezone i alate koji su bili potrebni za članove zavere i bio je zadužen da čuva parking mesto Vladimiru Milisavljeviću koji je došao naknadno i odvezao atentatore sa lica mesta", rekla je Kovačevićeva Tanjugu.

Što se tiče Ninoslava Konstatinovića, preostalog člana "zemunskog klana" za kojim se traga, Kovačevićeva je rekala da će, ukoliko bude uhapšen, biti poslat na izvršenje kazne.

Konstatinović je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva premijera Đinđića i u izvršenju atentata je bio zadužen da sa Zvezanom Jovanovićem pronađe lokaciju za atentat, da prati premijera Đinđića na Kopaniku i obaveštava članove grupe o tome, navela je Kovačevićeva.

Pored toga, on je, kako je navela, pušku kojom je izvršen atentat sakrio na jednom mestu na Novom Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.