Preševo za povlačenje Žandarmerije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Jul.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preševo za povlačenje Žandarmerije

Preševo, Bujanovac, Beograd -- Opština Preševo traži povlačenje Žandarmerije i utvrđivanje odgovornosti zbog navodne prekomerne sile pri pretresu albanskih kuća. MUP demantuje ove optužbe.

Skupština opštine Preševo zatražila je da se pripadnici žandarmerije bezuslovno udalje sa njene teritorije i da se utvrdi odgovornost Vlade Srbije i ministra policije Ivice Dačića zbog prekomerne upotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sile pri pretresu albanskih kuća u Preševskoj dolini. Dačić kaže da policija nikada nije prekomerno upotrebila silu od kada je on ministar.

Predsednik opštine Ragmi Mustafa izjavio je da pripadnici žandarmerije brutalno upadaju u kuće Albanaca i "maltretiraju čak i malu decu".

Na jugu Srbije su se u proteklih nedelju dana desila dva incidenta u Bujanovcu i Preševu – napad na žandarmeriju i eksplozija bombe pored stambene zgrade - koje su zvaničnici Srbije ocenili kao terorističke činove.

Predsednik opštine Ragmi Mustafa izjavio je za fonet da žandarmerije brutalno upada u kuće Albanaca i, kako tvrdi, "maltretira čak i malu decu".

Mustafa poručuje da će Albanci sa juga izaći iz lokalne vlasti ako "represija ne prestane”.

Zahtev za povlačenjem žandarmerije u utvriđivanjem dogovornosti minsitra policije Ivice Dačića i Vlade Srbije, Skupština opštine Preševo proslediće i ambasadorima zapadnih zemalja u Beogradu, kao i OEBS-u.

Albanski političari sa juga žale se i na jako lošu komunikaciju sa Beogradom, a nezadovoljstvo je veliko, kaže Riza Halimi, jedini albanski poslanik u Skupštini Sribje.

"U neku ruku, može se reći da ipak imamo situaciju neformalnog vanrednog stanja kada snage žandaremrije kontorlišu saobraćaj. Koriste se i kada su u pitanju teži incidenti koji su poslednjih dana bili ovde, ali i kada se ubočajeno pretresa jedna kuća. Tada se blokiraju ulice i naselja, što je apsolutno kontraporduktivno i ne doprinosi simirivanju situacije”, ukazuje Halimi.

Slično pismo optužujući žandaremriju za represiju na jugu Srbije pre dva dana amabasdorima zapadnih zemalja i OEBS-u uputio je i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, da bi zatim juče rekao da je stanje na jugu stabilno.

U prethodnih nedelju dana desila su se dva icndineta u Bujanovcu i Preševu koje su zvaničnici Srbije ocenili kao teroroizam.

Direktor foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je to dovelo do stvaranja pogodne klime da se ponovo aktuelizuje stara priča o demilitarizaciji juga Srbije.

"Beograd treba ozbiljno da shvati ove signale i da, ako nije, što pre treba da uđe u otvoreni razgovor sa NATO-om oko buduće saradnje na jugu Srbije i da preispita trenutno odsustvo političke komunikacije na jugu”, smatra Janjić.

"Moramo sa žaljenjem da konastatujemo da je Milan Marković došao u situaciju da se maltene svakih mesec dana svađa sa Rizom Halimijem i umerenijim politčarima, čime stvara prostor za ekstremnije. Moramo da shvatimo da je bezbednosna situacija na jugu daleko od stabilne”, naveo je Janjić.

MUP Srbije je pre nekoliko dana na Jugu Srbije sproveo dve akcije.

Jednu u kojoj je presečen lanac trgovine oružjem za kako se navodi albanske teroriste i drugu u kojoj je uhapšena grupa osumnjičena za trgovinu ljudima a čiji je vođa Dželal Sulejmani iz Preševa.

Dačić: Nije bilo prekomerne sile

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je lidere Albanaca sa juga Srbije na saradnju u zaštiti mira i sugurnosti i poručio da je nemoguće povlačenje žandarmerije sve dok postoji opasnost od terorističkih napada.

Dačić je izjavio da policija nikada nije prekomerno upotrebila silu od kada je on ministar.

Dačić je podsetio da rukovodstvo policije u Preševu čine Albanci.

Ministar je naveo da nema potrebe da se albanski lideri "žale međunarodnoj zajednici, jer policija upravo od zapadnih obaveštajnih službi dobija podatke o aktivnostima o naoružavanju pojedinih grupa na Kosovu i Metohiji koja potiču iz opština sa juga Srbije".

U MUP-u Srbije je za B92 nezvanično saopšteno da je poslat izveštaj OEBS-u o aktivnostima policije i Žandarmerije u Preševu i okolini, gde su posle napada na policiju i naknadnog bombaškog napada u zgradi u kojoj žive pripadnici MUP-a i vojske Srbije, pojačane patrole.

Posle tih napada, MUP je izveo dve akcije hapšenja trgovaca oružjem i ljudima, a vođe obe grupe su iz Preševa.

U jednoj od tih akcija, navode izvori B92, učestvovali su i predstavnici Interpola i nekih regionalnih policija, i nije bilo nikakvih primedbi na ponašanje snaga bezbednosti.

Ragmi Mustafa: Maltretiranje dece

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da pripadnici žandarmerije brutalno upadaju u kuće Albanaca i "maltretiraju čak i malu decu".

"Ukoliko se nastave brutalne akcije žandarmerije, svako dvorište i kuća u Preševu i okolnim selima biće otvoreni, jer ne želimo da lome kapije, vrata i prozore da bi ušli. Biće im sve dostupno i otvoreno", rekao je Mustafa.

On je ocenio da neće biti razloga da lokalna vlast radi "ukoliko ne prestane represija".

"Otvorićemo zgradu opštine i ostalih institucija, pa neka policija i žandarmerija postavljaju svoju vlast. Mi u njoj nećemo učestvovati. U situaciji kada žandarmerija brutalno upada ljudima u kuće i maltretira čak i malu decu, nemamo šta drugo da kažemo već da ćemo se povući iz zvaničnih organa opštinske vlasti ako se to nastavi", izjavio je Mustafa.

Prema njegovim rečima, slične stvari su se tokom prethodne decenije događale na Kosovu.

"Policija se na isti način ponašala na Kosovu, pa znamo šta se tamo desilo. Srbija je izgubila Kosovo. Da li na ovakav način gura i Preševsku dolinu prema Kosovu?", upitao je Mustafa.

On je ocenio da je veliki problem što lokalni organi vlasti ne mogu da dođu do predstavnika Vlade Srbije.

"Niko sa nama ne komunicira, samo po novinama čitamo njihove izjave. Ovde je veliki problem i neko mora da razgovara sa ljudima, da vidimo kako da ga rešimo", rekao je Mustafa.

Pismo Kamberija i Muslijua

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i skupštine opštine tog mesta Jonuz Musliju naveli su danas da se protive svakom obliku nasilja na jugu Srbije i optužili policiju da ignoriše legitimne lokalne organe vlasti i institucije.

U pismima ambasadama Amerike, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Misiji OEBS-a u Beogradu oni su naveli da najnoviji incidenti potvrđuju da do punog izražaja na jugu Srbije ponovo dolaze demonstracija policijske sile i ignorisanje legitimnih lokalnih organa i institucija.

"Kao avet nam se vraćaju demonstracija policijske sile i represija nad lokalnim stanovništvom u personifikaciji arogantnog ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Ivice Dačića, koji spektakularnim akcijama i neodmerenim izjavama doprinosi stvaranju atmosvere straha, zebnje i nesigurnosti kod svakog stanovnika opštine Bujanovac", kaže se u tom pismu.

Navodi se da Vlada Srbije prividom o postojanju albanskog terorizma pokušava da prikrije nespremnost i nemoć da rasvetli brojne incidente.

"Time stvara uslove za spektakularne upade specijalaca u kuće albanskih civila tokom kojih od zlostavljanja nisu pošteđena ni dvogodišnja deca, što se dogodilo u Končulju prilikom hapšenja u porodici Abdulahu", kaže se u pismu.

Navodi se da stvaranjem atmosfere postojanja dežurnih krivaca, srpska policija i pojedini delovi Vlade Srbije pokušavaju pred ključnim međunarodnim institucijama da dokažu neophodnost ukidanja Kopnene zone bezbednosti.

Kamberi i Musliu podsećaju da su kao legitimni predstavnici albanske zajednice nedavno potpisali sporazum o reorganizovanju Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Spektakularne akcije srpske policije prema albanskoj zajednici i svesno izbegavanje obaveza preuzetih potpisivanjem sporazuma o rekonstrukciji državnog Koordinacionog tela jasan su dokaz o postojanju neiskrenih namera Vlade Srbije prema albanskoj zajednici Preševske doline, koja se smatra izigranom", kaže se u pismu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zahtev za povlačenje žandarmerije iz Preševa

Izvor: RTS, 18.Jul.2009

Vlasti Opštine Preševo zatražile bezuslovno udaljavanje pripadnika žandarmerije i utvrđivanje odgovornosti zbog, kako je navedeno, prekomerne upotrebe policijske sile. Na jugu Srbije u proteklih deset dana došlo do dva teroristička napada...Skupština opštine Preševo zatražila je bezuslovno...

Nastavak na RTS...

Nemoguće povlačenje žandarmerije

Izvor: Večernje novosti, 18.Jul.2009

Ministar unutrašnjih poslova ivica Dačić o zahtevu Albanaca sa juga Srbije i pritužbama na žandarmeriju: Policija nije prekomerno upotrebila silu, niti ima nekog "brutalnog delovanja"

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.