Pregovori BG-PR već krajem oktobra?

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Sep.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori BG-PR već krajem oktobra?

Skoplje, Priština -- Ministar policije Ivica Dačić u Skoplju rekao da dijalog Beograda i Prištine treba da počne što pre. "Koha ditore": EU priprema pregovore već za kraj oktobra.

Prištinski list piše da EU intenzivno radi na pripremama za početak dijaloga, kao i da administracija u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašingtonu očekuje da pregovori počnu krajem oktobra.

Takva instrukcija, navodi list, biće preneta sledeće sedmice kosovskom predsedniku i premijeru Fatmiru Sejdijuu i Hašimu Tačiju, kada se budu sastali sa komesarkom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

"Evidentno je da u nedostatku lokalnog dnevnog reda Prištine i Beograda, Brisel, potpomognut Amerikom, izgleda odlučio da sam izradi agendu o mogućim tačkama dijaloga", prenosi list, pozivajući se na diplomatske izvore.

Navodi se da bi prve teme razgovora bile pitanja granica na severu i zaštita verske i kulturne baštine.

U sedištu EU, kako navodi "Koha ditore", isključuju mogućnost pregovora o statusu Kosova, ali kažu da u određenoj fazi treba da se razgovara o specijalnom statusu severa "počevši od realnog stanja na terenu".

Izvori lista u EU ističu da će sledeće sedmice imati "konsultacije sa stranama" (Beogradom i Prištinom), navodeći ih kao neophodne, jer je, kako kažu, "proces dijaloga zasnovan na konsenzusu".

Dačić: Problem ne stavljati "pod tepih"

Dačić je posle razgovara sa makedonskom koleginicom Gordanom Jankulovski rekao da, sa aspekta Srbije, dijalog uključuje i pronalaženje mirnog i pravičnog rešenja za situaciju nastalu posle proglašene nezavisnosti Kosova u februaru 2008.

Zamenik premijera Dačić je dodao da privremene institucije u Prištini "verovatno smatraju da o tome ne treba da se razgovara".

Dačić je naveo da je neophodno, u cilju rešavanja svih problema, a ne samo njihovog "stavljanja pod tepih", da se razgovara o svim temama, uključujući i pitanje konačnog rešenja statusa Kosova.

Na pitanje makedonskih novinara kada bi mogli početi razgovori predstavnika Beograda i Prištine, Dačić je odgovorio da o datumu početka razgovora precizno ne mogu da odgovore ni oni koji će u njima učestvovati.

On je rekao da bi, ukoliko bi međunarodna zajednica priznala jednostrano proglašenu nezavisnost pokrajine, to bilo prvi put u svetu da deo teritorije suverene države dobije nezavisnost, bez saglasnosti matične države.

"Ukoliko se jednom to desi, možete zamisliti gde sve u budućnosti može da se to dogodi", rekao je ministar policije Srbije.

Dačić je sa Jankulovskom potpisao Sporazum o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, koji će omogućiti građanima obeju država u pograničnom pojasu da prelaze državnu granicu samo s ličnom kartom, a obišao je i Regionalni centar za migracije, azil i izbegle osobe u Skoplju.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Hašim Tači

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.