Poljoprivrednici traže pomoć države

Izvor: Studio B, 27.Sep.2013, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici traže pomoć države

Oko 150 poljoprivrednika okupilo se danas ispred Vlade Srbije tražeći od države da interveniše na tržištu suncokreta i kukuruza i da obezbedi povoljno kreditiranje predstojeće setve.

Ratari su zahteve predali na pisarnici Vlade Srbije a, kako su ocenili, njihove probleme može da reši, pre svega, vlada i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Reč je o zahtevima udruženja poljoprivrednika Braničevskog, Podunavskog, Šumadijskog, Pomoravskog i Južno-banatskog okruga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Prvi zahtev je da vlada "razbije monopol uljara" i obezbedi bar proizvođačku cenu suncokreta, a drugi zahtev je da država otkupi određene količine kukuruza ovogodišnjeg roda za Robne rezerve po ceni ne manjoj od 17 dinara po kilogramu i tako stabilizuje cenu ovog proizvoda.

Poslednji zahtev je da se obezbedi kreditiranje predstojeće jesenje setve pod povoljnim uslovima, jer, kako poljoprivrednici navode, zbog katastrofalnih cena poljoprivrednih proizvoda nisu u stanju da setvu isfinansiraju sami.

Predsednik Udruženja "Paori Crepaje", Miroslav Grubanov, rekao je novinarima da je današnji protest još jedan način da zemljoradnici ukažu na velike probleme u srpskoj poljoprivredi, posebno n a katastrofalne cene ratarskih proizvoda u odnosu na prošlu godinu.

"Cene suncokreta su od 50 do 60 odsto manje, a cena kukuruza je za sada za 50 odsto manja u odnosu na prošlu godinu, tako da sa ovim cenama ne možemo da opstanemo, a kamoli da zasnujemo proizvodnju za iduću godinu", kazao je Grubanov, dodajući da je repromaterijal poskupeo od 30 do 40 odsto.

On je naveo da je realna cena suncokreta 35 dinara za kilogram, a da minimalna cena kukuruza treba da bude 18 dinara za kilogram, kao i da treba napraviti ugovore za proizvodnju suncokreta za iduću godinu.

Na pitanje koji su dalji koraci poljoprivrednika, Grubanov je naveo da se ne može sve predvideti, jer su u jeku jesenji radovi, tako da ratrai gledaju da oberu kukuruz, jer jedino on može da se skladišti i da se čeka povoljna cena.

Protest je obezbeđivala policija, a saobraćaj se u Nemanjinoj ulici odvijao normalno.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.