Policija treba da bude korak ispred sajber kriminala

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija treba da bude korak ispred sajber kriminala

Za efikasnu borbu protiv visokotehloškog kriminala neophodno je da policija bude uvek korak ispred svih onih koji krivična dela vrše preko računara i Interneta, poručio je prvi zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Naši kadrovi moraju da bude visoko obučeni, a policija tehnološki opremljena najsavremenijom sredstvima jer ne možemo da se protiv najnovijih tehologija borimo s računarima iz prošlog milenijuma", rekao je Dačić otvarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kurs za Regionalnu obuku za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Palati Srbije.

Prema njegovim rečima, najvažniji aspekt te borbe, pored obučenosti i opremljenosti službi, treba da bude medjunarodna i regionalna saradnja jer visokotehloški kriminal ne poznaje nikakve granice i zahvata gotovo sve društvenog života oblasti.

Ministar je podsetio da su računari i elektronske komunikacije u svim sferama života, počev od čitanja i kupovine knjiga, preko Internet mreže, kominukacije i druženja, plaćanja virtuelnim novcem...ali da ih u stopu prate i sva najveća zla kao što su nasilje, prevare, terorizam, pranje novca.

"Računar je postao sredstvo za izvršenje krivičnog dela, a Internet sredstvo komunikacije u njihovovoj pripremi. U poslednjih 15 godina više se ne može zamisliti da se neko ozbiljno krivicno delo izvrši bez pomoći računara i Interneta", istakao je Dačić.

Zato je srpska policija formirala specijalni tim za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, dodao je on.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitros Kipreos ocenio je da obuka, koju, zajedno sa tom misijom organizuje MUP Srbije, pokazuje spremnost domaće vlade da se bori protiv tog oblika kriminaliteta.

On je pozvao vlade svih država regiona da saradjuju u toj borbi jer sajber kriminal ne poznaje granice, a zalazi u sve najosetljivije pore društva i posebno naveo problem zloupotrebe dece za dečiju pornografiju.

Svih 20 policajaca iz država jugoistočne Evrope polaznika obuke dobiće na kraju sertifikat trenera za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Tokom tronedeljnog programa oni će izučavati metode borbe protiv visoko-tehnološkog kriminala koji uključuju uvod u kompjutersku tehniku, operativne sisteme, kompjutersku forenziku i istražne radnje.

Polaznici kursa takodje će učiti kako da dalje prenose znanja svojim kolegama.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OBUKA ZA BORBU PROTIV SAJBER KRIMINALA

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010

BEOGRAD - Za efikasnu borbu protiv visokotehnoškog kriminala neophodno je da policija bude uvek korak ispred svih onih koji krivična dela vrše preko računara i interneta, poručio je prvi zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić...- Naši kadrovi moraju da bude visoko...

Nastavak na Kurir...

Obuka policajaca za borbu protiv sajber kriminala

Izvor: Glas javnosti, 04.Nov.2010, 07:06

BEOGRAD - Za efikasnu borbu protiv visokotehnoškog kriminala neophodno je da policija bude uvek korak ispred svih onih koji krivična dela vrše preko računara i interneta, poručio je prvi zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić...- Naši kadrovi moraju da bude visoko...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.