Podela Kosova nije državni stav

Izvor: B92, 16.Maj.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela Kosova nije državni stav

Beograd -- Ideja o podeli Kosova, koju sve češće javno izgovaraju pojedini domaći zvaničnici, nije državni stav, kažu u Vladi Srbije. Homen: Dačić neće snositi posledice.

Nedavno je tu mogućnost pomenuo šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović, a u nedelju u intervjuu za prištinski "Zeri" i zamenik premijera Srbije Ivica Dačić.

Šef vladine kancelarije za medije Milivoje Mihajlović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92 kaže da izjave o podeli Kosova treba tumačiti samo kao privatna mišljenja.

"Vlada Republike Srbije nije nikada imala temu podele Kosova na dnevnom redu, niti je bilo koji forum Vlade Srbije raspravljao na tu temu. Poltika Vlade prema Kosovu i Metohiji nije promenjena, a sve izjave mogu da se tumače kao privatno mišljenje", kazao je on.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić u razgovoru za B92 kaže da izjave o podeli Kosova mogu da se tumače i kao probni baloni.

On smatra da bi, u slučaju da se otvori ta tema, Albanci sa juga Srbije mogli da traže razmenu teritorija.

"Postoje određene funkcije koje u javnosti nemaju privatno mišljenje, već šta god oni rekli to predstavlja određen politički stav stranke, utoliko pre ako je stranka na vlasti. Međutim, ako smo čuli probne balone o podeli Kosova, mislim da smo otvorili jednu temu koja može da izazove jako puno problema. Kada se o tome razgovara, treba imati u vidu ne samo Kosovo, već i BiH, Makedoniju, Sandžak", smatra on.

Homen: Dačić neće snositi posledice

Koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen rekao je da vlada nije raspravljala o podeli Kosova i da potpredsednik vlade Ivica Dačić neće snositi sankcije zbog iznošenja takvog stava jer je jasno naznačio da je reč o ličnom stavu.

"Vlada Srbije nije raspravljala o podeli Kosova, niti je to njen stav. To doživljavam kao lični stav Dačića", rekao je Homen.

Homen je ocenio da Vlada Srbije "nije mesto" na kojem bi se raspravljalo o ideji podele, jer bi to značilo kršenje skupštinske rezolucije o Kosovu.

"Dakle, najpre bi o tome morao da raspravlja parlament, pa tek onda eventualno vlada", rekao je on.

Homen je dodao da Dačićeva izjava nije kršenje kodeksa Vlade Srbije jer je u izjavi za "Zeri" jasno saopštio da iznosi samo svoj politički stav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.