Počela obuka civila za multinacionalne operacije

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2018, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela obuka civila za multinacionalne operacije

"Srbija danas započinjanjem kursa za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama otvorila je novo i savremeno poglavlje koje će zemlju dodatno afirmisati kao izvoznika bezbednosti", izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Učešće civila u multinacionalnim operacijama je sve značajnije i traženije kako zbog mandata koji pored klasičnog razdvajanja strana u konfliktu uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i zadatke u vezi s postkonfliktnom rekonstrukcijom zemlje i izgradnjom institucija - rekao je Dačić na skupu povodom početka prvog kursa.

Prema njegovim rečima, Srbija je iz tog razloga u sklopu obaveza iz pregovaračkog poglavlja 31 odlučila da uspešno vojno i policijsko prisustvo u multinacionalnim operacijama proširi i na učešće civila.

- Srbija u vreme turbulentnih zbivanja na svetskoj sceni nastoji da doprinese očuvanju svetskog mira i mirnom rešavanju spornih pitanja - rekao je Dačić i dodao da se Srbija zalaže za međudržavne i međunacionalne odnose zasnovane na civilizacijskim normama i međunarodnom pravu.

On je naglasio da se Srbija "posebno zalaže za ciljeve i načela međunarodnog poretka uspostavljenog nakon Drugog svetskog rata, kao što su suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, mirno rešavanje sporova i uvažavanje interesa svih strana".

- Pred nama je dug i naporan proces, kako bi se izgradili svi institucionalni kapaciteti i definisala neophodna podzakonska regulativa, a sve to u cilju upućivanja ili uspešnog rada naših civilnih eksperata u međunarodnim operacija - dodao je Dačić.

On je rekao da je ponosan što se jedan zahtevan angažman u domenu spoljne, bezbednosne i odbrambene politike koji, kako je ocenio, dodatno daje na vrednosti Srbije na međunarodnoj sceni, uspešno realizuje zajedničkim snagama.

Podsetio je da Srbija kontinuirano doprinosi svetskoj bezbednosti i stabilnosti učešćem u vojnim i policijskim multinacionalnikm operacijama - u pet UN i četiri EU operacije sa ukupno 279 pripadnika.

Dačić je rekao da mnogi međunarodni eksperti za mirovne misije i operacije kontiunuirano hvale pripadnike Vojske Srbije i MUP-a i ističu njihovu visoku obučenost, profesionalizam i sposobbnost da ispunjavaju i najsloženije zadatke .

- To je potvrda da je Srbija zauzela važno mesto kako u UN, tako i u okviru evropske bezbdnosne i odbrambene pokitike kao partner na koga se može račuinati - rekao je ministar..

Prema njegovim rečima, takvo angažovanje doprinelo je ne samo pozitivnom imidžu Srbije, već i implementaciji pojedinih aspekata njene spoljne politike.

Kurs obuke zajednički su organizovali ministarstva odbrane, spoljnih poslova, evriointegracija i unutrašnjih poslova i misija OEBS-a.

Na skupu su govorili i ministar odbrane Aleksabdar Vulin, Jadranka Joksimović i šef OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.