Održan pomen kraljici Mariji

Izvor: Press, 29.Apr.2013, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan pomen kraljici Mariji

Pomenu, koji je služio srpski patrijarh Irinej, prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić, prinčevska porodica Karadjordjević, specijalni savetnici predsednika Srbije Oliver Antić i Radoslav Pavlović, episkop hvostanski Atanasije, ambasador Rumunije u Srbiji Danijel Banu i zamenik ambasadora Velike Britanije Dejvid Endru.   
Posle službe, patrijarh je rekao da je ovo veliki dan za Srbiju, odnosno Jugoslaviju jer su kraljicu Mariju "svi voleli i poštovali" i dodao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prebacivanjem njenih posmrtnih ostataka u Srbiju otklonjena velika nepravda jer je ona, kako je rekao, mnogo volela svoj narod i imala želju da bude sahranjena u Srbiji.   
Kraljica Marija se, prema rečima patrijarha, nije mnogo bavila politikom, već dužnostima majke, "mnoge nahranivši i utešivši".   
"Ovde će provesti nekoliko dana, da bi na večni počinak otišla na Oplenac sa ostalim članovima porodice Karadjordjević", kazao je Irinej.   
Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da državni vrh, prebacivanjem posmrtnih ostataka srpske kraljevske porodice, pokazuje odnos "ne prema istoriji, već prema budućnosti Srbije" a da, bez obzira na političke razlike, svi moraju da nauče da poštuju istoriju.   
"Ovim se polako sklapa mozaik naše istorije i veoma je važno da to bude  jedan podsticaj i nacionalno pomirenje i uspostavljanje sabornosti, koja ne treba da važi samo u našoj crkvi, već medju čitavim našim narodom, naročito u ovako teškim vremenima", kazao je Dačić.   
On je dodao da nezavisno od političkog sistema u Srbiji, da li je to monarhija ili republika, svaki narod koji ne poštuje svoju istoriju ne može da izvuče pouke gde je grešio.   
"Zato sam i govorio da treba sklopiti sve kockice u mozaiku naše istorije. A o obliku našeg političkog sistema nije bilo reči, niti je to pitanje sada otvoreno, ali kada se donosi Ustav i o toj temi se može razgovarati", kazao je premijer.   
Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić rekao je da je bilo potrebno više od pola veka da pravda trijumfuje i da se kraljica Marija vrati u Srbiju.   
On je dodao da je kraljica Marija, koja je potomak rumunskoga kralja Ferdinanda Prvog Hoencolern-Sigmaringena i britanske kraljice Viktorije, bila kraljica "najplavlje krvi" u istoriji Srbije.   
"Sve osobine tih kraljevskih dinastija spojile su se u njoj i ona je postala otelotvorenje smernosti, mudrosti i hrabrosti koje je pokazala i kao kraljica i kada je bila u izgnanstvu", rekao je Antić.   
Prema njegovim rečima, kraljica Marija je bila "najsvetliji dragulj u našoj kruni" i objasnio da je to razlog zašto je predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo odluku da se  ispred kovčega na Oplencu, kada krajem maja bude sahrana posmrtnih ostataka porodice Karadjordjević, izloži i unikatni orden Karadjordjeve zvezde izradjen od brilijanata i rubina u Francuskoj.   
Na taj način, kako je rekao, svi će videti kako kraljica Marija i "kroz taj orden sija".   
Princ Aleksandar Karadjordjević istakao je da je njegova baka, kraljica Marija konačno kod kuće i da će uskoro biti sa članovima svoje porodice na Oplencu.   
"Moja baka umrla je pre 52 godine i bila je sahranjena u Velikoj Britaniji. Iako okružena precima i rodjacima, bila je daleko od Srbije, naše zemlje i njenog naroda koje je volela svim srcem i čiji je veliki dobrotvor i zadužbinar bila. Povratak u Srbiju je bila njena velika želja i ona se danas konačno vratila da bude sahranjena pored svog supruga i sinova", kazao je princ Aleksandar.   
On je naglasio da je odajući počast kraljici, Mariji Srbija danas odala poštu svima koji su učestvovali u stvaranju njene istorije.   
Posmrtni ostaci kraljice Marije nalaziće se u kraljevskoj kapeli u kompleksu Belog dvora na Dedinju do 26. maja kada će zajedno sa ostacima kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre biti sahranjeni na Oplencu

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.