Neophodan dogovor najvećih stranaka

Izvor: Glas javnosti, 17.Feb.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodan dogovor najvećih stranaka

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je neophodan dogovor sa najvećom strankom da bi se odgovorilo na pitanja ukupnih odnosa u koaliciji i potreba promena u vladi kako bi ona dobila nov impuls za rad u narednih godinu dana

„ Neophodan je dogovor o konceptu - da li je to smanjenje broja ministarstava, što bi podrazumevalo spajanje određenih ministarstava, ali i određene izmene u zakonskoj regulativi, zakona o vladi i ministarstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i budžetu.Drugi koncept je da se obave personalne promene, gde je to neophodno i predstoje razgovori o tome, izjavio je Dačić za RTS.

Upitan o izjavi predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme da bi se moglo očekivati pet novih imena u vladi, Dačić je odgovorio da će to biti aktuelna tema narednih dana.

On je izrazio nadu da je prevaziđena kriza u međusobnim odnosima, ističući da nije samo glavno pitanje izbora.

Dačić je rekao da se ne može reći da se stranke ne pripremaju za izbore, jer se sve normalne stranke pripremaju za njih čim se završe prethodni, ali da njegovu pripremu predstavlja njegov i rad ljudi iz njegove stranke i koalicije.

On je rekao da nije pitanje da li se neko plaši izbora ili ne, nego da li postoje državni organi, da li funkcionišu, da li imaju autoritet i da li mogu da donose odluke, jer u ovoj godini Srbiju očekuju važne odluke, počev od dijaloga o Kosovu i Metohiji i kandidaturi za članstvo u EU.

Izrazivši nadu da će G17 plus imati "zajedničke interese koji su nas okupili u koaliciji", on je rekao da su bolji i izbori nego učešće u nečemu što više nema nikakvog smisla zbog svakodnevnog obračuna koalicionih partnera.

Dačić je rekao da se ponekad i sam pita da li je dobro da je u vladi, imajući u vidu da se "više pretvorio u policajca nego u političara" i da je čak razmišljao da i partijsku funkciju ne obavlja dok obavlja funkciju ministra, jer je teško obe raditi u isto vreme.

On je naveo da je teško uspostaviti jedinstvo u vladi za 48 sati, jer je prethodno bila kanonada i razmena različitih neprijatnih konstatacija, što je, kako je dodao, logična posledica onoga što se dešavalo.

Dačić je rekao da je potez premijera Mirka Cvetkovića, odnosno DS kao najveće stranke u koaliciji, da pokrene postupak za razrešenje ministra ekonomije Mlađana Dinkića bio iznuđen, da bi se videlo da li vlada funkcioniše i da li postoji parlamentarna većina.

To je rezultiralo razumnom odlukom G17 plus da učestvuje dalje u radu vlade bez obzira na smenu, odnosno ostavku Dinkića, dodao je on.

Dačić je rekao da u vladi postoji više koalicionih partnera i da je razlika između SPS i DS mnogo veća nego između G17 plus i DS.

Različitost, međutim, "ne znači da treba međusobno da se napadamo i da treba da dođe do destrukcije, različitost znači svoj sopstveni politički identitet i traženje zajedničkog imenitelja koji smo našli u zajedničkom koalicionom programu", istakao je on.

A najveca je SPS?
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.