Nema ukidanja srpskih institucija

Izvor: RTS, 17.Feb.2013, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema ukidanja srpskih institucija

Na predstojećim razgovorima u Briselu trebalo bi da se razgovara o institucijama i razrešenju paralelizma, kao i o posebnosti Srba, kako to definiše Ketrin Ešton, kaže premijer Ivica Dačić. Nema ukidanja srpskih institucija dok se ne dogovori šta će biti umesto njih, ističe premijer.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio je da Vlada Srbije i premijer nemaju nameru da ukidaju srpske institucije na Kosovu, kao i da moraju da vide koje će biti nadležnosti autonomije, odnosno zajednice srpskih opština.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je nenormalno da u trenutku kada predstavnici vlade nastoje da reše važna državna pitanja, jedino pitanje u Srbiji jeste kada će biti izbori.

"Ako neko hoće da ide na izbore, neka ide na izbore. Dosta mi je više tih priča. Da li idemo na izbore ili u Brisel da branimo Srbiju. Mi se ovde ubismo, a jedina priča koja ovde postoji je o izborima. Nenormalna je situacija da idete u Brisel, Abu Dabi, Moskvu, Vašington, a da svaki dan glavno pitanje u Srbiji bude kada će izbori. Izbori će biti onda kada vladajuća koalicija odluči ili će biti redovni", rekao je Dačić novinarima.

"Nema ukidanja srpskih institucija dok se ne dogovori šta će biti umesto njih", rekao je Dačić novinarima u beogradskom Centru "Sava".

Dačić je najavio da će u predstojećoj rundi dijaloga s Prištinom tema biti kako da se Kosovo i Metohija u političkom smislu organizuje dok se ne razreši pitanje statusa, ističući da Srbija učestvujući u tim razgovorima ne čini korake ka priznanju nezavisnosti Kosova.

"Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali može da prihvati da to što se zove Kosovo i Metohija bude organizovano na takav način da Srbi mogu da zaštite svoje interese i da imaju zajednicu srpskih opština", izjavio je Dačić, ističući da srpske institucije neće biti ukinute dok god ne budu dogovorene nadležnosti zajednice srpskih opština.

On je podsetio da platforma predsednika Srbije, koju su potom podržali vlada i parlament, govori o tome da Srbija ne priznaje nezavisnost, ali da priznaje Kosovo kao celinu koja je definisana rezolucijom 1244 i daje predloge kako da se Kosovo u političkom smislu organizuje dok se ne razreši statusno pitanje.

"Idemo u Brisel da razgovaramo o funkcionisanju institucija, znači sa jedne strane o razrešenju paralelizma institucija, a s druge strane o posebnosti Srba, kako to definiše Ketrin Ešton, odnosno šta bi tamo postojalo kao autonomija, odnosno zajednica srpskih opština", objasnio je Dačić.

On je istakao da je opasno živeti u fatamorgani, jer niti je Kosovo nezavisno, niti Srbija ima pun suverenitet na Kosovu, tako da su neophodna rešenja koja će proisticati iz realnosti.

"Za pet godina došli su do devedesetak država koje priznaju nezavisnost Kosova, ali mogu još sto godina da postoje, a da ne budu priznati od UN. Znači ne može tako da se ide u nezavisnost, mora da postoji dogovor između države od koje žele da se otcepe i njih. Mi smo spremni za razgovore", kazao je Dačić.

On je istakao da ga prevashodno zanima interes građana Srbije, a ne njegova lična politička dobrobit, a da pregovore s Prištinom, ukoliko neko smatra da može da ih efikasnije vodi, treba to i da kaže.

"Mi smo sami sebi najveći neprijatelj, jer ne znamo šta hoćemo. S tog aspekta nije lako voditi delegaciju Srbije u Brisel, jer ja treba da na licu mesta donosim odluke za koje ne znam da li će ovde neko da ih podrži ili neće da ih podrži, jer svako na svoj način tumači našu državnu politiku", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Neće biti ukinute paralelne institucije

Izvor: Studio B, 17.Feb.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da takozvane paralelne institucije na Kosovu i Meothiji neće biti ukinute dok god ne budu dogovorene nadležnosti zajednice srpskih opština. ..Dačić je naglasio da nema ukidanja srpskih institucija dok se ne dogovori šta će biti umesto njih i još jednom...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.