Nastavljene polemike oko održavanja Parade ponosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljene polemike oko održavanja Parade ponosa

BEOGRAD -

Nastavak polemike o održavanju "Parade ponosa" danas su obeležile reakcije organizacija za ljudska prava na izjavu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da Srbija ima većih problema od održavanja te manifestacije, ali i najava ministra policije da tokom parade može doći do ozbiljnih incidenata.

Bezbednosne procene ukazuju da na "Paradi ponosa" u Beogradu može doći do ozbiljnih incidenata, rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dačić je ponovio da za održavanje "Parade ponosa" treba da postoji politička odluka svih nadležnih i da MUP može dati samo bezbednosnu procenu, ne i konačnu odluku o njenom održavanju.

"Policija može i hoće da obezbeđuje eventualno održavanje 'Parade ponosa'", rekao je Dačić u Donjim Grbicama kod Kragujevca, gde je danas snimljena poslednja scena igranog filma i dramskog serijala "Led".

"Sa aspekta bezbednosti, reč je o događaju na kome može doći do ozbiljnih incidenata", rekao je Dačić.

Reagujući na izjavu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa u kojoj je naveo da je policija ta koja treba da kaže da li, iz bezbednosnih razloga, "Parada ponosa" može biti održana ili ne, Dačić je naveo da policija samo daje bezbednosnu procenu.

GSA ne učestvuje u organizaciji

Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je da ona ne učestvuje u organizaciji "Parade ponosa 2011", već je njen organizator udruženje "Parada ponosa - Beograd".

Reč je o potpuno novoj organizaciji koja samostalno deluje, a koja je sastavljena tako da njene organe i tela čine pojedinci , koji tu nisu u funkciji predstavnika postojećih LGBT i drugih organizacija u Srbiji, već u svoje lično ime.

Iako GSA nije osnivač ove organizacije niti bilo ko od njenih članova učestvuje u njenom radu, GSA podržava održavanje "Parade ponosa", navedeno je u saopštenju.

Organizacije pozivaju Đilasa da podrži "Paradu ponosa"

Nekoliko organizacija za ljudska prava pozvalo je danas gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da bude dosledan u poštovanju zakona, podrži održavanje "Parade ponosa" i učini sve da bezbednost građana ne bude ugrožena ni na koji način, ne samo tokom održavanja te parade.

Te organizacije su osudile Đilasovu izjavu da Srbija ima većih problema od održavanja "Parade ponosa".

Gradonačelnik poredi probleme u društvu i ignoriše prava LGBT populacije, koja se svakodnevno suočava sa diskriminacijom i govorom mržnje i živi u strahu od nasilja, piše u saopštenju koje su potpisali Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Regionalni centar za manjine, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ta populacija, kako navode te organizacije, diskriminaciju i govor mržnje sve češće doživljava i od države i od političara koji treba da štite prava svih građanki i građana Srbije.

"Đilasova tvrdnja je zamena teza kojom se implicira da je 'Parada ponosa' problematična sama po sebi i da država nije dužna da zaštiti građane", piše u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polemika oko "Parade ponosa" ne jenjava

Izvor: Mondo, 19.Avg.2011

Nastavak polemike o održavanju ''Parade ponosa'' danas su obeležile reakcije organizacija za ljudska prava na izjavu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i najava ministra policije da tokom parade može doći do ozbiljih incidenata.

Nastavak na Mondo...

Parada ponosa: Procene i polemike

Izvor: RTS, 19.Avg.2011

Policija ne odlučuje o održavanju Parade ponosa, već daje bezbednosnu procenu, rekao ministar Ivica Dačić i upozorio da tokom parade može doći do ozbiljnih incidenata. Organizacije za ljudska prava osudile stav gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da Srbija ima većih problema od održavanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.