Nastavljen dijalog Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 27.Jan.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen dijalog Beograda i Prištine

Pregovori Beograda i Prištine nastavljeni bilateralnim sastancima u Briselu. Razgovara se o primeni Briselskog sporazuma. Očekuje se trojni sastanak sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

19.30 - U toku sastanak Ketrin Ešton sa Hašimom Tačijem. 

17.14 - Počeo dijalog u Briselu susretom premijera Ivice Dačića sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Dijalog Beograda i Prištine nastavljen u Briselu sastankom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Zatim je usledio sastanak Eštonove i kosovskog premijera Hašima Tačija. Posle bilateralnih sastanaka, kako je planirano, uslediće i trojni sastanak.

Odvojeni sastanci obično traju oko sat vremena. Očekuje se da teme razgovora budu otvorena pitanja u vezi sa pravosuđem, kao i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Kako je agenciji Beta rečeno u sedištu EU, razgovaraće se o "otvorenim pitanjima u primeni dogovora" postignutih sporazumom Beograd-Priština i o "nastavku dijaloga" o mogućim drugim temama.

Premijer Srbije Dačić je prilikom pokretanja pregovora s EU prošle nedelje rekao da će se razgovarati o telekomunikacijama, energetici, zaštiti srpske kulturne baštine i SPC, kao i o imovini i drugim temama.

Kosovski premijer je izjavio uoči sastanka u Briselu da očekuje da će biti postignuti konkretni dogovori u vezi sa primenom Briselskog sporazuma.

"Razgovaraćemo pre svega o uspostavljanju funkcionalnog pravosudnog sistema", rekao je Tači i dodao da očekuje efikasniju primenu Briselskog sporazuma nakon uspešno završenih lokalnih izbora.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič kaže da je sada najvažnije do kraja sprovesti Briselski sporazum.

"Napredak je postignut, ali još ima otvorenih pitanja", rekla je Kocijančičeva novinarima.

Kocijančičeva nije želela da komentariše najavljene vanredne izbore u Srbiji, konstatujući da je to unutrašnje pitanje koje ne bi trebalo da utiče na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Obe strane su iskazale privrženost dijalogu i očekujemo da se toga pridržavaju bez obzira na to ko je na vlasti i u Beogradu i u Prištini", rekla je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Posle današnje runde dijaloga očekuje se da premijeri Dačić i Tači daju izjave novinarima, a visoka predstavnica EU bi, kao i obično, trebalo da se na razgovore osvrne saopštenjem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.