Nas trojica još bez jasne slike

Izvor: B92, 17.Jul.2013, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nas trojica još bez jasne slike"

Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da ni on, ni lideri SNS i URS nemaju jasnu sliku o personalnim rešenjima u rekonstrukciji, već "možda samo ono što bi želeli".

"Trenutno ni ja ni Vučić ni Dinkić nemamo jasnu sliku o personalnim stvarima, odnosno možda imamo šta bismo mi želeli, ali je pitanje hoće li to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti moguće", rekao je Dačić novinarima na obeležavanju 23 godine od osnivanja SPS.

Premijer je naglasio da ne postoje nikakvi problemi između njega i Vučića, bez obzira na to da li je reč o rekonstrukciji vlade ili o izborima.

On je ponovio da će rekonstrukcija vlade biti obavljena do kraja meseca, a da je 27. jul uzet kao simbol jer je to godina od osnivanja vlade.

Upitan ko je problem u rekonstrukciji, Dačić je naveo da to pitanje treba uputiti lideru naprednjaka.

"Ovde nije problem ko je grešio ili ko nije grešio, onaj ko je grešio može da ispravi greške. Ovde je reč šta ćemo dalje, a trenutno ni ja, ni Vučić, ni Dinkić nemamo jasnu sliku o personalnim stvarima", naglasio je on.

Novinare je zanimalo i zašto Vučić ili predsednik Srbije Tomislav Nikolić nisu na proslavi, a Dačić je odgovorio da Vučić nije u zemlji, a da je dogovoreno da ove godine socijalistima godišnjicu čestita predsednik parlamenta i potpredsednik naprednjaka Nebojša Stefanović.

"Nismo pogrešili kada smo ulazili u koaliciju sa SNS"

Socijalistička partija Srbije obeležila je danas 23 godine postojanja, a njen lider Ivica Dačić poručio je da je stranka koju vodi u tri ključne situacije donela odluke o političkim promenama u Srbiji i nijednom nije pogrešila, pa ni kada je ulazila u koaliciju sa SNS.

"Zahvaljujem partnerima u vladi. Nismo pogrešili kada smo ušli u koaliciju sa njima jer jer promene nemoguće zaustaviti, a pobeda Nikolića donela je promene. Naša odluka bila je dobra i svaka drugačija bi bila pogrešna", rekao je Dačić.

Dačić je poručio da je dobra odluka doneta kada su socijalisti ušlu u vladu Vojislava Koštunice, kada je napravljena koalicija sa Demokratskom strankom i sada, sa Srpskom naprednom strankom.

Lider socijalista se zahvalio na podršci koju je imao, ali i na pobedi Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, što je, kako je naglasio, omogućilo promene u Srbiji.

Dačić, koji je i premijer, rekao je da rekonstrukciju vlade nije nametnula opozicija, već oni koji čine vladu i ponovio da ne može da se svede samo na personalna pitanja, već na promenu sistema, uspostavljanje vladavine prava, otvaranje ka stranim investicijama.

"Nema idealne vlade, društvo nikada nije oduševljeno onima koji su na vlasti, a pošto mi nemamo alternativu, moramo da se međusobno takmičimo i izvučemo najbolje iz sebe", rekao je Dačić.

On je zaključio da je posle 2000. godine ovo prva vlada koja ima premijera iz SPS-a i poručio da neće izneveriti poverenje koje su mu ukazali predsednik Nikolić, a pre svega građani.

"Uradićemo sve za Srbiju, a Srbiju nećemo dati ni za šta na svetu", rekao je Dačić.

Dačić častio novinare tortom

Predsednik Socijalističke partije i premijer Ivica Dačić iznenadio je danas novinare tortom, povodom 23. rodjendana te stranke. U sobu skupštinskih izveštača nugat tortu je doneo poslanik SPS Dejan Radenković, koji je novinarima rekao: "Šalje vam premijer". Prethodno, SPS je u Centru "Sava" održao prijem kojem su pored funkcionera i članova te stranke prisustvovali i lideri stranaka vladajuće koalicije, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i predstavnici diplomatskog kora.

Takođe, premijer Dačić rekao je da nema nedoumica kada je reč o šefu pregovaračkog tima sa EU, već da se postavlja pitanje šta je najbolje rešenje.

Dačić je novinarima na obeležavanju godišnjice postojanja SPS-a rekao da su oni koji govore da Srbija nije dobila datum najglasniji kada je u pitanju razlog zašto nije odredjen pregovarač.

"A šta će nam pregovarač ako nismo dobili datum? Ovaj proces je krenuo, voz je krenuo i ide mnogo brže nego kod drugih", rekao je Dačić i podsetio da je Hrvatska deset godina vodila pregovore kada je reč o Evropskoj uniji.

On je dodao da Srbija ima već sve potrebne strukture, da će danas sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom razgovarati o organizacionom delu, a da je šef pregovaračkog tima samo jedan segment.

Premijer je podvukao da se radi o šefu tehničkog pregovaračkog tima.

Govoreći o današnjoj poseti Filea, Dačić je ponovio da je cilj da se pregovara o koracima koji slede, kao što je skrining, dinamika skrininga i dinamika samih razgovora.

"On dolazi sa tehničkim timom i razgovaraće se o odnosima pregovarača sa državnim organima. To je tema današnjih razgovora", zaključio je Dačić.

"Velika koalicija? Bajka za laku noć"

On je zaključio da je nacionalni interes da Srbija bude sledeća zemlja EU, uveren da će to biti cilj koji će ostvariti sadašnja generacija političara.

Dačić je i ovoga puta naglasio da je priča o "velikoj koaliciji" koju bi činile SNS i DS "bajka za laku noć" jer, kako je rekao, oni, aludirajući na DS, više nisu velika stranka.

"Priča o evropskoj Srbiji koja se krije na toj strani takođe je bajka", rekao je Dačić.

Proslavi su, osim lidera koalicije SPS -PUPS -JS, prisustvovali i predstavnici koalicionih partnera, među kojima su bili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Srefanović, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, direktor PTT Srbije Milan Krkobabić.

Stefanović je rekao da je prethodna godina bila godina u kojoj je pokazana hrabrost i da su najzaslužniji za postizanje velikog cilja otvaranja pregovora sa EU premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.