Multietnička policija za bolju bezbednost

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Multietnička policija za bolju bezbednost

Neophodan je veći broj pripadnika nacionalnih manjina u redovima policije da bi se očuvala postojeća bezbednost i javni red i mir u etnički mešovitim sredinama, rekao ministar Ivica Dačić posle razgovora sa predsednikom Skupštine Vojvodine, Šandorom Egerešijem.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je neophodan veći broj pripadnika nacionalnih manjina u redovima policije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi se očuvala postojeća bezbednost i javni red i mir u etnički mešovitim lokalnim sredinama.

Dačić je nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem u Kovačici, istakao da je u proteklih nekoliko godina smanjen broj međunacionalnih incidenata, ali da je potrebno da se radi na očuvanju stabilnosti i bezbednosti u tim sredinama.

Prema njegovim rečima, u toku proteklih godinu i po, radilo se na tzv. programima tolerancije, koji podrazumevaju i obilazak multietničkih sredina.

"Policija ne može da obavlja svoj posao ako ne uživa poverenje ljudi u sredini u kojoj radi", rekao je Dačić i dodao da je za to neophodno da policajci znaju jezik sredine u kojoj rade, potiču odatle i poznaju ljude, čime će doprineti očuvanju lokalne bezbednosti.

Prema njegovim rečima, jedan od načina da se nastavi tendencija smanjenja međunacionalnih incidenata jeste saradnja MUP-a sa Skupštinom Vojvodine, ali i sa drugim institucijama, kao što su vlada, kulturne i javne ustanove i nacionalni saveti, kao i da se za eventualne probleme nađu konkretna rešenja.

Egereši je rekao da uspešna saradnja MUP-a i Skupštine Vojvodine doprinosi jačanju poverenja među nacionalnim zajednicama, ali i povećanju poverenje u institucije.

On je istakao da je u Vojvodini neophodno očuvanje multietničnosti, multikonfesionalnosti i multijezičnosti, kao i da tome najviše mogu da doprinesu građani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.