Mladiće otrovao ugljen-monoksid

Izvor: B92, 11.Jan.2013, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladiće otrovao ugljen-monoksid

Paraćin -- Rezultati obdukcije i analiza krvi nedvosmisleno ukazuju da su se 4 mladića iz Svojnova kod Paraćina otrovala ugljen-monoksidom. U opštini Paraćin dan žalosti.

Policija je u četvrtak oko 8:30 u jednoj kući u ataru sela Svojnova, u opštini Paraćin, zatekla beživotna tela četiri mladića, stara između 17 i 20 godina. Predsednik Višeg suda u Jagodini Dragan Janićijević rekao je da rezultati obdukcije nedvosmisleno ukazuju na trovanje ugljen-monoksidom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Istražni sudija Višeg suda u Jagodini Zoran Petrović izjavio je da je stigao nalaz toksikološke analize krvi četvorice stradalih mladića iz Svojnova kod Paraćina, u kojoj je pronađena "visoka koncentracija ugljen-monoksida".

"Analiza krvi je rađena u laboratoriji Vojnomedicinske akademije u Beogradu i potvrđuje ono što je obdukcijom utvrđeno, da je smrt četvorice mladića nastupila kao posledica trovanja ugljen-monoksidom", kazao je Petrović.

Još nije poznato da li je ugljen-monoksid nastao sagorevanjem iz peći na drva ili iz agregata na naftu, što je, kako se pretpostavlja, verovatnije. Otkuda ugljen-monoksid u prostoriji u kojoj su mladici zatečeni mrtvi, utvrdiće dalja istraga.

CO - tihi ubica

Ugljen-monoksid (CO) je gas bez boje, mirisa i ukusa. To je osnovni razlog zbog kog je veoma opasan - ničim ne odaje svoje prisustvo. Stvara se u motorima automobila, u neispravnim šporetima na gas ili drva, grejačima, u požarima, ili pri sagorevanju ugljovodonika (ili druge organske supstance) u prostoriji sa lošom ventilacijom. Do trovanja ugljen-monoksidom može doći jako brzo, jer se ovaj gas odlično vezuje za hemoglobin, zadužen za prenos kiseonika po organizmu kroz krv.

Agregat, koji je snabdevao vikendicu strujom, bio je u suterenu, u prostoriji pored sobe u kojoj su pronađena tela mladića. Između dve prostorije se nalazi prozor koji je bio zatvoren, ali se pretpostavlja da je gas tu mogao da prođe.

Tela stradalih mladića juče ujutro je u svojoj vikendici pronašao Bojan Atanasković, otac jednog preminulog mladića.

On ih je u sredu po podne odvezao kako bi tamo pravili roštilj i prenoćili. Sa sinom se, kako je rekao, poslednji put čuo u sredu oko 19 časova.

"Pošto se nisu javljali, došao sam ujutro i imao šta da vidim. Dvojica su ležala na krevetu, a moj sin je sedeo na stolici do vrata, a jedan dečko je ležao na podu pored njega. Nisam video nikakve povrede na njima. Nije bilo dima u prostoriji. Nisu pili, bili su trezni", kazao je Atanasković.

On je rekao i da im je spremio drva za loženje, ali su samo malo upotrebili. Kada ih je pronašao peć na drva je bila ugašena, kao i agregat.

Atanasković je još rekao da je na dvojici mladića koji su ležali primetio penu na ustima, što ukazuje na trovanje ugljen-monoksidom.

Komšije i rodbina Miloša Atanaskovića (1995), Jovana Ilića (1995), Đorđa Marjanovića (1996) i Marka Živkovića (1993) kažu da su svi bili uzorni i dobri momci i da je celo selo zgranuto posle ovog događaja.

U opštini Paraćin danas je dan žalosti zbog tragedije u Svojnovu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da prve indicije ukazuju na to da su četiri mladića otrovana gasovima prilikom korišćenja roštiljla, što se tragično završilo.

Mladići će biti sahranjeni sutra na seoskom groblju u Svojnovu, a zajedničko opelo za sve njih zakazano je za 13 sati u centru sela, posle čega će biti sahranjeni svako u svojoj grobnici.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TRAGEDIJA KOJA JE ŠOKIRALA SRBIJU: Dan žalosti u Paraćinu

Izvor: S media, 11.Jan.2013

U opštini Paraćin danas je dan žalosti zbog tragedije u selu Svojnovu, gde su pronađena beživotna tela četvorice mladića...Odluku o danu žalosti sinoć je donelo Izvršno veće Skupštine opštine Paraćin...Policija je u četvrtak oko 8:30 u jednoj kući u ataru sela Svojnovo, u opštini Paraćin,...

Nastavak na S media...

Dan žalosti u Paraćinu

Izvor: Akter, 11.Jan.2013

U opštini Paraćin danas je dan žalosti zbog tragedije u selu Svojnovu, gde su pronađena beživotna tela četvorice mladića

Nastavak na Akter...

Dan žalosti u Paraćinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2013

PARAĆIN -..U opštini Paraćin danas je dan žalosti, zbog smrti četvorice mladića u selu Svojnovu, čija su beživotna tela pronađena juče u jednoj kući...Policija je juče ujutru, u jednoj kući u ataru sela Svojnovo, u opštini Paraćin, zatekla beživotna tela četiri mladića, starih između...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.