Lične karte će važiti 10 godina

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lične karte će važiti 10 godina

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ističe da je izmenama Zakona o ličnoj karti predloženo da rok važenja lične karte bude 10 godina, umesto pet.

Za decu period važenja se produžava sa pet na dve godine.

Takođe je predloženo produženje roka važenja do sada izdatih ličnih karata do 31. decembra 2016. godine, umesto 27. jula ove godine, kako je sada utvrđeno.

"Budući da većina građana još nije zamenila lične karte, a tehnički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nemoguće da to urade do 27. jula ove godine, predložili smo produženje roka njihovog važenja do 31. decembra 2016. godine", kazao je Dačić u Skupštini.

Predviđeno je da građaninu starijem od 65 godina na njegov zahtev može da bude izdata lična karta bez ograničenog roka trajanja i na obrascu koji ne sadrži čip.

Vlada Srbije je predložila i da se na zahtev građanina u obrazac lične karte podaci o imenu i prezimenu mogu upisati, pored ćiriličnog, i latiničnim pismom, ako za to postoji tehnička mogućnost.

Predloženo je i da se državljanima starijim od 65 godina lična karta izdaje na neograničeno, na njihov zahtev.

Pre rasprave o izmenama Zakona o ličnoj karti, poslanici su završili razmatranje odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije i zbirne liste kandidata za izbor članova Nacionalnog saveta za kulturu i za članove Nacionalnog prosvetnog saveta.

Poslanici su prethodno razmotrili i odluka o izboru člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i odluku o prestanku funkcije članu Komisije za hartije od vrednosti Dejanu Maliniću, koji je podneo ostavku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.