Korupcija: Srbija nazadovala

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija: Srbija nazadovala

Beograd -- Srbija je nazadovala na godišnjoj listi organizacije Transparensi internešnel i sada se nalazi na 86. mestu. Ivica Dačić: EU kaže drugačije.

Indeks percepcije korupcije u Srbiji je 3,3.

Srbija je zabeležila pad indeksa percepcije korupcije sa 3,5, koliki je imala u protekle dve godine, na 3,3, koliko je zabeleženo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 2011. godini, navodi se u godišnjem izveštaju Transparensija.

Srbija je prošle godine bila na 78. mestu po indeksu percepcije korupcije.

Kao glavne probleme Srbije, predstavnici Transparentnosti naveli su nedovoljnu reformu pravosuđa, kršenje antikorupcijskih zakona, vaninstitucionalnu moć političkih stranaka koja utiče na rad javnog sektora, netransparentan proces donošenja odluka, nepotrebne procedure i nedovoljne kapacitete organa koji vrše nadzor nad primenom zakona.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da za Srbiju nije dobro što je nazadovala na listi Transparensija po indeksu percepcije korupcije, ali da su u izveštaju Evropske komisije iznete drugačije ocene.

"Nije dobro da se na takav način Srbija ocenjuje, ali u izveštaju Evropske komisije su druge ocene. Uz dužno poštovanje, mislim da svi pre čekaju izveštaj Evropske komisije nego neke druge", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija.

Na pitanje kako se u izveštaj Transparensija uklapa tvrdnja predsednika Srbije Borisa Tadića da su najviši državni funkcioneri "ratnici protiv kriminala", Dačić je odgovorio da treba odvojiti kriminal i korupciju jer to "nisu iste teme".

Dačić je istakao da bi trebalo odvojiti sitnu korupciju od sistemske korupcije.

Poverenik za informacije od javnog žnacaja Rodoljub Šabić ocenio je da nazadovanje na listi Transparensija po pitanju percepcije indeksa korupcije ukazuje da Srbija mora da radikalno preispita koncepciju u borbi protiv korupcije.

"Razlozi su evidentni. Ne možemo poreći da je još uvek potpuno jasno da neki bitni antikorupcijski organi imaju i slaba ovlašćenja i još slabije resurse, kao i da se neke odluke donose potpuno netransparentno", rekao je Šabić.

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović ocenila je da je pad Srbije na listi Transparensi internešnela o indeksu korupcije "loša vest" i signal da država treba ozbiljno da radi na reformi institucija i zakona.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović kritikovao je danas vlasti u Srbiji da se "selektivno" bore protiv korupcije.

"Ne kažem da država uopšte ne vodi borbu protiv korupcije, ali mislim da je ta borba prilično selektivna i često politički obojena. Tamo gde režimu ne odgovora da se vodi borba protiv korupcije, onda se tu i ne vodi", kazao je Martinović.

Kosovo najkorumpiranije

Najkorupmiranije u regionu je Kosovo, koje se u indeksu percepcije korupcije za 2011. na globalnom nivou nalazi na 112. mestu i smatra se zemljom sa visokim nivoom korupcije i u grupi je sa državama kao što su Alžir, Egipat, Moldavija, Senegal i Vijetnam.

Od zemalja bivše SFRJ najbolje je plasirana Slovenija, koja se nalazi na 35. mestu sa ocenom 5,9, Hrvatska i Crna Gora dele 66. mesto, Makedonija je na 69. mestu, dok je BiH lošija od Srbije i sa indeksom 3,2 nalazi se na 91. mestu.

Predsednik Transparentnosti Srbije Vladimir Goati je istakao da visok stepen korupcije onemogućava ekonomski razvoj i da upravo zemlje sa malim indeksom percepcije imaju "endemsku korupciju".

Prema njegovim rečima, glavni razlozi za visok nivo korupcije u Srbiji su spora reforma pravosudnog sistema uz mnogo grešaka, slabljenje institucija, i političke partije koje niko ne kontroliše i koje je nazvao "generatorom korupcije".

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da ovogodišnja pozicija Srbija nije značajno drugačija od prošlogodišnje, ali da pokazuje ono što svi već odavno znaju a to je da se stvari po tom pitanju ne menjaju na bolje.

Govoreći o najvećim problemima u borbi sa korupcijom, Nenadić je naveo da organi vlasti krše antikorupcijske zakone, da se usvajaju kontradiktorne odredbe, da se obavlja diskreciona primena zakona, da proces lobiranja nije uređen i da se zakonski propisi usvajaju netransparentno.

Ove godine rangirane su 183 zemlje sa rasponom indeksa od jedan do deset. Indeks 10 znači da u zemlji nema korupcije, a jedan da je zemlja prožeta korupcijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.