Ketrin Ešton stiže 17.aprila u Srbiju?

Izvor: Press, 12.Apr.2013, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ketrin Ešton stiže 17.aprila u Srbiju?

Kako B92 takođe saznaje, dijalog Beograda i Prištine neće se nastaviti u Briselu, kako se ranije pominjalo, 15. i 16. aprila.
"Ako bi se išlo u Brisel išlo bi se na potpisivanje ili na finalnu rundu, a to se ne zna kada i da li će toga biti, mada znam i da je bitno da to bude do 16. zbog datuma. Ali podsećam da će se o datumu odlučivati u junu", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, na ministarskoj konfrenciji koja se održava u Beogradu.
Ešton i u Podgorici Podgoričke "Dnevne novine" prenele su da će Eštonova boraviti naredne sedmice u Podgorici zbog tenzija nastalih nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora u Crnoj Gori.
Ona će se, kako se navodi, sastati sa visokim crnogorskim zvaničnicima, a tema će biti politička situacija nakon predsedničkih izbora i činjenica da opozicija ne priznaje pobedu predsedničkog kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića.

Podgorički list se pita i da li će Eštonova u Podgoricu doći pre ili posle 17. aprila, kada se očekuje, kako navodi, njen dolazak u Beograd u pokušaju da se postigne dogovor sa Prištinom.

"Dnevne novine" ocenjuju i da će njen dolazak u Podgoricu pre ili posle tog datuma zavisiti od situacije na crnogorskoj političkoj sceni, odnosno dešavanja na relaciji tabora predsedničkih kandidata Vujanovića i Miodraga Lekića.

Poslednju procenu kao i sugestije o čemu govoriti i sa kakvim argumentima će izaći pred domaćine daće kancealarija Evropske komisije.

Pozivajući se na izvore u sedištu EU, u Evropskoj komisiji su detaljno proučili izveštaje OEBS-ovih posmatrača, kombinovane sa nalazima tima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, nevladinih organizacija za ljudska prava i informacijama koje im u velikim količinama šalje kancelarija EK u Podgorici.
Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je danas da ne može da potvrdi da će Ketrin Ešton sledeće nedelje putovati u Beograd i Podgoricu.

"Nemam nikakvih informacija o tome", rekla je ona danas novinarima u Briselu.

Nezvanično se može čuti da je mini-balkanska turneja Ketrin Ešton ranije planirana i da nije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine. 

Zvaničnik Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman kaže da je uobičajeno da se informacije o putovanjima Eštonove daju u poslednji čas.

"To je zbog bezbednosnih razloga", rekao je taj zvaničnik i podsetio da je u nekoliko sličnih situacija, kao što je recimo Somalija, zvanična informacija o putovanjima bila obelodanjena kad je ona već stigla na odredište.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.