Još žešće protiv kriminala i korupcije

Izvor: Politika, 12.Apr.2013, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još žešće protiv kriminala i korupcije

Za efikasnu saradnju u borbi protiv kriminala neophodno je uspostavljanje regionalnog naloga za hapšenje i zajedničkih istražnih timova

Srbija je nedvosmisleno opredeljena za borbu protiv kriminala i korupcije, a svoju rešenost da istraje u toj borbi posebno potvrđuje poslednjih godina, rekao je juče Ivica Dačić, premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije na otvaranju Ministarske konferencije „Borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i pravosudna saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u regionu jugoistočne Evrope”.

– Borba protiv korupcije i kriminala ostaće prioritet Vlade Srbije i državnih organa. Vlada koju predvodim je od samog formiranja preduzela sve raspoložive mere da sprovede i okonča najznačajnije postupke, koji su za posledicu imali ogromne gubitke po budžet Srbije, odrazile se na sigurnost finansijskih tokova i stabilnost finansijskog i drugih tržišta. Ti postupci traju, a njihov ishod pokazaće i snagu rešenosti Srbije da stvori okruženje u kojem će korupcija i kriminal biti sankcionisani, a rad državnih organa oslobođen vaninstitucionalnog uticaja – rekao je Dačić.

Korupcija i kriminal, ruku pod ruku, napomenuo je Dačić, podrivaju temelje svakog demokratskog sistema.

– Neverovatni su podaci o šteti prouzrokovanoj korupcijom u budžetima najrazvijenijih zemlja, a kamoli zemalja koje prolaze kroz transformaciju i evrointegracije – napomenuo je Dačić.

Nikola Selaković, ministar pravde Srbije ocenio je juče da su organizovani kriminal i korupcija tamna strana tranzicije u Srbiji, koja traje više od 10 godina. On je napomenuo da neefikasno pravosuđe i slaba policija igraju bitnu ulogu u organizovanom kriminalu.

– Najbolja brana organizovanom kriminalu su moćne državne institucije i regionalna saradnja. Naši kriminalci su dobro povezani s kriminalcima iz susedstva. Organizovani kriminal koristi korupciju kao glavno oružje. Kriminalci kupuju lekare, tužioce, svakoga ko im zatreba. Umesto da smo u tranziciju ušli jačanjem pravosuđa, mi smo u nju krenuli ekonomijom i privatizacijama – naglasio je Selaković.

Na odvojenoj sesiji o mehanizmima međunarodne saradnje na polju borbe protiv organizovanog kriminala, Dačić i Selaković su naglasili da je za delotvornu saradnju nužno uspostavljanje regionalnog naloga za hapšenje, kao i zajedničkih istražnih timova.

– Regionalni nalog za hapšenje bi povećao efikasnost u otkrivanju krivičnih dela, njihovom procesuiranju i privođenju pravdi učinilaca najtežih krivičnih dela – objasnio je Dačić.

Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji izjavio je da EU podržava Srbiju u nastojanjima da sprovede širok spektar reformi u pravosuđu.

– Iskustva u sprovođenju reformi u zemljama zapadnog Balkana su me naučila da ima nekoliko važnih izazova od posebnog značaja, a da je jedna od najvažnijih obezbeđivanje pristupačnosti i otvorenosti pravosudnih sistema. Od ključnog je značaja da se javnosti olakša pristup pravosuđu, jer je međusobno poverenje neophodno za njegovu efikasnost – zaključio je Dežer.

Ministri policije i pravosuđa Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Albanije založili su se za udruživanje i jačanje saradnje radi unapređenja zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala u regionu. Konferenciju su u Beogradu organizovali MUP Srbije i Ministarstvo pravde.  

-----------------------------------------------

Uhapšeno 50 preprodavaca droge

Oko 50 ljudi uhapšeno je u zajedničkoj akciji policija Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Hrvatske zbog proizvodnje i prodaje droge, saopšteno je juče.

Ta međunarodna akcija pod nazivom „Šetač” bila je usmerena na organizovanu grupu koja se bavila proizvodnjom i prodajom marihuane, skanka i heroina sa područja Albanije, preko Crne Gore, u BiH, Srbiju i Hrvatsku, kao i dalje ka zemljama zapadne Evrope.

„Policija je pretresla više od 58 objekata i na području Srbije, Crne Gore i BiH zaplenila 376 kilograma skanka i 500 grama heroina”, navodi se i dodaje da su u Srbiji takođe uhapšene tri osobe, kod kojih je pronađeno 17 kilograma skanka.

-----------------------------------------------

Potpisani sporazumi

Ivica Dačić i Raško Konjević, ministri unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, potpisali su Sporazum o readmisiji i Protokol o njegovom sprovođenju. Posle toga su ministri pravde Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Albanije potpisali pismo o namerama o budućem potpisivanju i ratifikaciji regionalne konvencije o prekograničnom priznavanju i sprovođenju odluka u građanskim i trgovinskim pitanjima.

D. Vukosavljević

objavljeno: 13.04.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.