Ivica Dačić jedini adut SPS u izbornoj kampanji

Izvor: Blic, 01.Sep.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić jedini adut SPS u izbornoj kampanji

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić glavni je predizborni adut socijalista, a tema sa kojom su krenuli u kampanju je zahtev da mu pripadne premijersko mesto u narednoj vladi. Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović kaže za „Blic” da nije u pitanju politički ultimatum partnerima nego „realna ambicija” s kojom će socijalisti ući u pregovore o budućoj vladi, posle izbora.

- Poruka Ivice Dačića da traži premijersko mesto upućena je i političarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i biračima. Demokratska stranka je naš strateški partner, ali mi nismo ideološki isključivi i to smo pokazali ulaskom u ovu Vladu, tako da ćemo o premijerskom mestu pregovarati s onim za koga građani kažu da treba da pregovaramo - kaže Vukomanovićeva za „Blic”.

Dačićeve izjave Naš partner je DS, i ako SPS bude na izborima ostvario dobar rezultat, ja ću tražiti da premijersko mesto u novoj vladi pripadne našoj stranci. Protestujem protiv uvrežene slike u javnosti da je SPS samo tas koji preteže na jednu ili drugu stranu i pomaže da se formira vlada. Onaj koji stoji na sredini puta rizikuje da bude pregažen. Stvorena je fama da mi možemo sa svakim koja celu partiju svodi na političke trgovce. Mi to nismo. (jul 2011) Želimo da pobedimo i DS i SNS, zato što smatramo da je naš politički program bolji od njihovog. (jul 2011)

Objašnjavajući da je „Dačić najveći politički kapital koji SPS ima” i da je logično da ga u kampanji istaknu kao adut, potpredsednica SPS kaže da stranka računa na najmanje 12 procenata podrške u biračkom telu.

Pošto nije realno očekivati da će pobedu na sledećim izborima odneti samo jedna stranka, socijalisti računaju da će kao trećerangirana snaga određivati uslove buduće koalicione vlade.

Iz Srpske napredne stranke, čiji lider Tomislav Nikolić je više puta do sada isticao da premijersko mesto treba da pripadne najjačoj stranci, dobili su odmah negativan odgovor. Iz Demokratske stranke su reakcije izostale, ali je poznato da su neki od najuticajnijih članova stranke prilikom dogovora oko sastavljanja aktuelne vlade istakli da DS ne sme više premijersko mesto da prepušta slabijem partneru, kao što je to bio slučaj sa Vojislavom Koštunicom.

Sam Dačić, međutim, izjavio je pre dva dana da je dogovor s Tadićem da on bude premijer osujetio Mlađan Dinkić, lider URS.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da će cela kampanja SPS biti u dobroj meri personalizovana i da će u njenom centru biti sadašnji zamenik premijera i ministar policije koga će socijalisti istaći kao uspešnog ministra, kompetentnog čoveka, sposobnog da preuzme odgovornije državne poslove.

- SPS želi da se pocizionira kroz Dačićevu lidersku poziciju. Poruka je pre svega usmerena ka biračkom telu, ali i prema koalicionim partnerima kojima se poručuje da će SPS „biti skup” nakon sledećih izbora ako ostvari značajniji rezultat. SPS se podjednako obraća i demokratama i naprednjacima, a iz odgovora SNS vidi se da bi na tu cenu pristali samo u krajnjoj nuždi. Demokratskoj stranci ovakva poruka sada ne smeta - kaže za „Blic” Dejan Vuk Stanković.

On kaže da bi javnost dogovor Tadića i Dačića o tome da lider SPS bude premijer prihvatila bez problema jer su se DS i SPS pozicionirale kao stranke među kojima nema većih nesuglasica.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, kaže da su izjave o tome da će SPS tražiti premijersko mesto za svog lidera početak predizborne kampanje.

- Da je Vlada bolje radila i imala pozitivne rezultate, stranke ne bi morale da ulaze u međusobne sukobe i optužuju jedna drugu da je za loše rezultate onaj drugi kriv, kao što to sada rade SPS i URS. Takođe SPS ne bi morao da kreće od svog lidera i predstavlja ga kao najbolji deo vlade želeći da pošalju poruku „da me nisu sprečili da budem premijer, ova vlada bi radila bolje”. Socijalisti time poručuju da su bolji od DS-a - kaže za „Blic” Vuković.

Povezane vesti: Dinkić podržava Dačića za premijera

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić jedini adut SPS-a

Izvor: RTV Pink, 01.Sep.2011

Kampanja je počela. . . Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić glavni je predizborni adut socijalista, a tema sa kojom su krenuli u kampanju je zahtev da mu pripadne premijersko mesto u narednoj vladi. Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović kaže za "Blic" da nije u pitanju politički ultimatum...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.