Ivica Dačić: Nema povratka u devedesete

Izvor: Glas javnosti, 28.Jun.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić: Nema povratka u devedesete

Glasao sam za Tadića, ali narod je odlučio drugačije

Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da od Demokratske stranke nikada nije tražio da bude premijer i da nije glasao za Tomislava Nikolića već za Borisa Tadića.

"Na izborima nisam glasao za Tomislava Nikolića već za Borisa Tadića, ali je narod na izborima odlučio drugačije, rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Ovo nije pitanje izbora između DS i SNS. Ovo je pitanje da li naša koalicija želi da preuzme odgovornost ili ne želi. Mislim da bi pravo pitanje za mene bilo da li želim da budem premijer ili da idem u opoziciju. Svako drugo pitanje je neozbiljno", istakao je Dačić, kojem je Nikolić poverio mandat za sastav vlade.

On je, odgovarajući na pitanje zašto u razgovorima sa DS nije otvoreno tražio premijersko mesto za sebe, rekao da je pitanje da li bi bilo koja politička stranka ili koalicija odbila mogućnost da obavlja najodgovornije funkcije.

Dačić je rekao da će svi konkretni razgovori o struktruri vlade početi od sutra i da očekuje da će vlada biti brzo formirana, da će biti stabilna i da će raditi u interesu građana.

"Načelno svi želimo da bude manja vlada, ali moramo da shvatimo da postoje neke strukture i institucije koje bi pogrešno shvatile ukidanje ministarstava, poput SPC i drugih crkava, ili sportista."

Predsednik SPS-a je istakao da nova vlada i on kao njen premijer neće dozvoliti da bude povratka u devedesete.

"Da sam to želeo, to bih činio u prethodnoj vladi.", istakao je Dačić.

Dačić: Kako očuvati mir ako su uvek incidenti na Vidovdan

Mandatar za formiranje buduće vlade Srbije Ivica Dačić osudio je danas incidente na Kosovu i poručio da će svi budući razgovori o Kosovu i Metohiji morati polaziti od očuvanja mira i stabilnosti. Dačić je rekao da današnji incidenti ne doprinose željama da u pokrajini bude očuvana stabilnost.

"Međunarodne snage imaju obavezu da sačuvaju mir, bezbednost i stabilnost", rekao je Dačić i dodao da su ovakvi incidenti za svaku osudu.

Istakavši da je Vidovdan veliki praznik za Srbe, i podsetivši da se svake godine na taj praznik dešavaju incidenti, on je kazao da ako Srbima ne može da se obezbedi dostojno obeležavanje Vidovdana, onda je pitanje kako će neko uopšte očuvati mir i stabilnost.

"Vi znate da na Kosovu i Metohiji ne postoje naše bezbednosne snage. Nova vlada će insistirati upravo na tome. Svi razgovori koji se vode vezano za Kosovo i Metohiju moraju da polaze od toga da se sačuva mir i bezbednost", poručio je Dačić.

BEOGRAD - Mandatar za sastav Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je koalicija SPS-PUPS- JS obavestila  predsedniak Srbije Tomislava Nikolića da postoji načelna sasglasnost oko postojanja parlamentarne većine za formiranje Vlade Srbije.

"Očekujem da će vlada biti formirana brzo i da će biti stabilna. Prihvatio sam odgovornost i stavio se u službu Srbije. Nema povratka u devedesete, ne interesuje me "nebeska Srbija", nego sadašnjost i budućnost zemlje", istakao je Ivica Dačić.

On je dodao da je kolacija SPS-PUPS-JS bila dovedena u pitanje hoće li da preuzme odgovornost za vođenje Vlade Srbije.

"Dogovorili smo se sa SNS i URS da će podržati i podržavaju dogovor koji smo postigli -  da će podržati mene za madatar za satavljanje Vlade Srbije.Razgovori će biti nastavljeni - sutra  sa SNS, a u narednim danima i sa drugim strankam koje ćemo upioznati sa glavnim tačkama programa buduće vladea eventualno će ući i druge stranke", rekao je Dačić.

Dačić je poručio da će prioriteti njegove vlade, ukoliko bude formirana, biti izgradnja jake države koja brine o nacionalnim interesima, nastavak evrointegracija, socijalna pravda i jednakost i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je rekao da je politička realnost u Srbiji promenjena kada je na izborima pobedio Tomislav Nikolić i da je narod izabrao ovakvu koaliciju, a da to nije bio njegov prvi izbor, jer je on u drugom krugu glasao za Borisa Tadića.

Dačić je ponovio da dobijanje premijerske funkcije nije bilo zahtev koalicije okupljene oko SPS-a, već da je preuzimanje te funkcije "logičan odgovor političara koji žzeli da se bavi politikom.

"Teže bi mi bilo da dam odgovor na pitanje zašto ne prihvatamo ponudu SNS, jer kako bismo se onda sledeći put kandidovali na izborima. Šta da kažemo - da je teška situacija? Ako neko ne želi da preuzme odgovornost zbog teška situacije, onda taj ne treba da se bavi politikom.", rekao je Dačić i podsetio da je Čerčil postao premijer u ratu.

Lider socijalista je poručio da će nova vlada, sa većinom koja će je podržavati, biti stabilna i dodao da "ako je bila stabilna prethodna, zašto ne bi i ova".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.