Idem u PR, ali Srbija ne menja stav

Izvor: B92, 29.Jan.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idem u PR, ali Srbija ne menja stav

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da će krajem marta u Prištini prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zapadnog Balkana.

"Moja poseta neće imati veze sa statusnim pitanjima i neće značiti promenu stava Srbije po tom pitanju", rekao je Dačić novinarima u sedištu misije OEBS-a u Beogradu i dodao da će sastanak biti održan bez statusnih obeležja.

Dačić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodao i da će tom prilikom kao predsedavajući OEBS-a posetiti misiju te organizacije u Prištini i naglasio da ta poseta takođe nije statusnog karaktera.

Podsetio je da je učešće Srba na izborima na Kosovu omogućeno u saradnji sa OEBS-om.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao i da će 6. februara u Njujorku biti održana sednica SB UN o Kosovu.

Kako su mediji ranije najavili, sastanak ministara spoljnih poslova i ekonomije regiona, u okviru berlinskog procesa, biće održan u Prištini poslednje nedelje marta.

Kako su naveli izvori iz Prištine, to će biti i prva poseta Kosovu Ivice Dačića kao šefa srpske diplomatije, kao i ministra privrede Željka Sertića.

Sastanak će, kao i prethodna dva u Berlinu i Beogradu, biti organizovan po Gimnih formuli, odnosno bez isticanja državnih simbola.

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio je danas Misiju OEBS-a u Beogradu, čime je započeo obilazak svih misija te organizacije.

On je tom prilikom naglasio da će Srbija, kao zemlja koja predsedava OEBS-u, insistirati na regionalnoj saradnji, jer sve zemlje Zapadnog Balkana moraju da poštuju povelju i kriterijume OEBS-a da bi postale članice Evropske unije.

Dačić je rekao da će u februaru posetiti misije OEBS-a u Skoplju i Podgorici, a u martu misiju u Prištini, zajedno sa svojim predstavnikom za Zapadni Balkan.

Ministar je zahvalio šefu Misije OEBS-a u Beogradu Peteru Burkhartu zbog toga što je "ostvario veliki pozitivni doprinos uspešnom radu i realizaciji mnogih tema o kojima su razgovarale Misija i Vlada Srbije".

Burkhart je kazao da je sa Ivicom Dačićem razgovarao o primeni mandata Misije OEBS-a u Srbiji i istakao da će ta organizacija nastaviti sa pružanjem pomoći i ekspertskih saveta Vladi i organizacijama civilnog društva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.