Ekonomski oporavak prioritet

Izvor: RTS, 19.Sep.2012, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomski oporavak prioritet

Srbiji potreban plan za stabilnost dinara, rekao premijer Ivica Dačić i istakao da je ekonomski oporavak zemlje nacionalni prioritet. Država ne može da vodi politiku štednje i stezanja kaiša, jer građani Srbije nemaju odakle da štede, rekao Dačić na Forumu menadžera. Neophodno je odobravati više kredita za pokretanje proizvodnje, kaže guverner Jorgovanka Tabaković.

Premijer Srbije Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio je da je ekonomski oporavak zemlje nacionalni prioritet i da se mora zaustaviti pad nacionalne ekonomije.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je rebalans budžeta samo ispunjavanje obaveza i da će budžet za sledeću godinu zapravo biti prvi odgovor vlade na postavljene zadatake, među kojima je i dovođenje budžetskog deficita na 3,5 odsto od vrednosti BDP-a.

"Uloga države je da pomaže i vodi, da donosi odluke, a ne da komanduje. Moramo da gledamo naš interes uz dužno poštovanje svih međunarodnih faktora", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da će Vlada Srbije razgovarati sa MMF-om, Svetskom bankom i svim drugim međunarodnim finansijskim insitucijama, ali da "živi za taj dan kada nam oni više neće biti potrebni".

Dačić je rekao da će svi ostali ključni ciljevi, evrointegracije, rešavanje političkih pitanja, borba protiv kriminala i korpucije, zavisiti od sposobnosti da se obezbedi ekonomski opstanak zemlje. 

Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban plan za stabilnost nacionalne valute. On je objasnio da taj plan mora da bude rezultat koordinacije i zajedničkog rada Vlade Srbije, monetarnih vlasti i privrede.

Dačić je dodao da elementi tog plana treba da budu efikasno korišćenje instrumenata monetarne politike, privlačenje stranih investicija, sprečavanje odliva deviza, destimulisanje nepotrebnog uvoza, podsticanje izvoza.

"Vlada je spremna za partnerski odnos sa finansijskim sektorom", istakao je Dačić na otvaranju dvodnevnog skupa Menadžment forum jugoistočne Evrope. 

Premijer je izjavio da država ne može da vodi ekonomsku politiku štednje i stezanja kaiša, jer građani Srbije nemaju odakle da štede i poručio da je pokretanje novog investicionog ciklusa ključ za paljenje ekonomske mašine koja je zaustavljena.

Dačić je ukazao da nije realno pozivati na stezanje kaiša i štednju, jer štedi onaj ko ima, a građani Srbije nemaju.

"Sa najmanjim penzijama i platama teško da se može ostvariti epohalan izum ekonomske politike, a to je štednja. Problem je naći ekonomski model koji će predstavljati i uvažavati realnost situacije u kojoj se nalazimo", istakao je premijer Srbije.

"Ne znam da li ste svesni da pola miliona penzionara ima penziju manju od 15.000 dinara, više od milion manju od 20.000 dinara i, ako je ekonomski izum koji se predlaže zamrznuti penzije ili smanjiti penzije, dovešće do toga da pacijent umre", rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da su prednosti Srbije poljoprivreda, prehrambena industrija, energetika i poljoprivreda i naglasio da u tim delovima domaće privrede treba da krene taj novi investicioni ciklus. 

Krediti za proizvodnju 

Učestvujući na skupu, guverner NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da bi banke u Srbiji trebalo da se vrate tradicionalnom poslu davanja kredita za otvaranje radnih mesta i proizvodnju i da će im centralna banka u tome pomoći.

"Malo kredita se danas u Srbiji usmerava na kreiranje kapitala i to je naš problem", rekla je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, za praktične potrebe građana treba kreirati mogućnost da se koriste krediti za proizvodnju i stvaranje uslova da se zaradi.

Tabakovićeva je istakla da NBS nije policajac i da će preventivnim merama pomagati banke da se u Srbiji osećaju dobrodošle i da sve opravdaju naziv domaćih banaka.

NBS mora da se doživljava, u delu kontrole, kao savetodavna institucija koja će preventivno i sistemom ranog upozorenja pomoći bankama da zarade, ostanu ovde, ali da praktične efekte njihovog rada vide i građani, rekla je Tabakovićeva.

Kako je istakla, prioritet je da se shvati da je NBS deo ambijenta koji čine i građani i bankarski sistem i privreda i država, kao i da je ona kuća otvorenih vrata za sve.

Ekonomsko povezivanje regiona 

Domaćin skupa, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin rekao je na otvaranju da je za sve učesnike foruma ključno pitanje kako ubrzati ekonomski rast, smanjiti nezaposlenost i siromaštvo u uslovima krize i okolnostima u kojima se sve zemlje u regionu jugoistočne Evrope u manjoj ili većoj meri nalaze.

Glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Indermit Gil izjavio je da je Srbija u poslednjih osam godina znatno napredovala na polju investicione klime, ali da to nije dovoljno i da je i dalje teško započeti biznis u Srbiji.

Gil je na forumu istakao da je posao Vlade da na tome radi, da propisi budu efikasniji i da regulativa bude odgovarajuća. Bez dobre investicione klime nemoguće je privući strane investicije, rekao je on.

Navodeći da bi Srbija trebalo da uspostavi ravnotežu u svojim finansijama i da stvori bolju disciplinu, Gil je objasnio da to ne podrazumeva nužno i mere štednje.

Kako je istakao Bugarin, neizvesnost u pogledu oporavka i rasta vodećih privreda u svetu, veliki javni dug i državni deficit u zemljama evrozone, kao i usporavanje privrednog rasta u brzorastućim svetskim privredama, imaju direktan negativan uticaj na ekonomiju našeg regiona.

Prema njegovim rečima, neophodno je da poslovni lideri pokrenu regionalno povezivanje kompanija u oblasti energetike informacionih i komunikacionih tehnologija infrastrukture, finansija, poljoprivrede, prehrambene industrije i osiguranja.

Nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da ozbiljna ekonomska situacija u Srbiji zahteva od Vlade da preduzme rigorozne mere.

Jelašić je rekao da je izbor ekonomske politike koja se danas može voditi u Srbiji više ograničen nego pre četiri godine. "Ja sam govorio pre tri godine da nije problem visina nego brzina zaduživanja, ali u međuvremenu je problem postala i visina javnog duga", rekao je bivši guverner.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ukazao je da sve zemlje regiona prolaze kroz tešku ekonomsku krizu kojoj se još uvek ne može sagledati kraj.

On je ukazao da će čvršće ekonomsko povezivanje zemalja regiona jugoistočne Evrope rezultirati podizanjem opšte konkurentnosti. "U regionu sazreva svest o neophodnosti zajedničke saradnje i ekonomskih integracija", naveo je Vlahović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić:Uloga drzave da pomaže i vodi

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2012

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je rebalans bužeta samo ispunjavanje obaveza i da će budžet za sledeću godinu zapravo biti prvi odgovor vlade na postavljene zadatake, među kojima je i dovođenje budžetskog deficita na 3,5 odsto od vrednosti BDP.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.