Efikasnost uprkost manjku ljudstva

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efikasnost uprkost manjku ljudstva

Srbija je po broju vatrogasaca po glavi stanovnika na samom dnu u Evropi, ali je po efikasnosti vatrogasaca i spacilaca u samom vrhu, izjavio ministar policije Ivica Dačić, posle obilaska Vatrogasno-spasilačke brigade u Beogradu.

Ministar policije Ivica Dačić, posle obilaska Vatrogasno-spasilačke brigade u Beogradu rekao je da je Srbija po broju vatrogasaca po glavi stanovnika na samom dnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropi, ali je po efikasnosti vatrogasaca i spacilaca u samom vrhu.

Dačić je, nakon što je otkrio "Spomenik vatrogascu - spasiocu Beograda" ispred zgrade te brigade, rekao da taj sektor manjak ljudstva i težak materijalni položaj nadoknađuje stručnošću, požrtvovanjem i efikasnošću u spasavanju ljudskih života i imovine.

Ministar je napomenuo da taj sektor trenutno broji 3.000 vatrogasaca i spasilaca, a da je standard u Evropi između 7.000 i 8.000 i najavio da će do kraja godine biti primljeno još 320 pripadnika te službe.

Ministar policije je napomenuo da ta profesija mora da bude cenjenija od države i društva i da država mora mnogo više da ulaže u nju, jer, kako je objasnio, to nije ulaganje u vatrogasce već u bezbednost građana.

Dačić je rekao da će ulaganja u sledećoj godini zavisiti od opšte klime oporavka države, ali i dodao da se nada da će više sredstava biti izdvojeno za poboljšanje položaja vatrogasaca i spasilaca.

Prema njegovim rečima, u poslednjim decenijama 20 vatrogasaca je izgubilo živote, svake godine petnaestak njih bude povređeno prilikom intervencija, a prilikom poslednjih intervencija poput gašenja požara u KBC "Dragiša Mišović", kragujevačkoj "Zastavi" i "Prvom partizanu" iz Užica pokazali stručnost i kvalitet.

Dačić je rekao da je spomenik vatrogascu mali znak zahvalnosti za njihov doprinost bezbednosti u društvu i napomenuo da je to jedini spomenik toj profesiji u regionu, a da ljudi, koji se njom bave najviše izlažu riziku svoje živote.

Autor spomenika je pripadnik te brigade, a u njegovoj izradi i postavljanju pomagali su i ostali članovi jedinice.

Vatrogasno spasilačku brigadu u Beogradu, pored ministra Dačcića obišao je i načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.