Dogovor o medernizaciji železnice

Izvor: RTS, 25.Nov.2013, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o medernizaciji železnice

Premijeri Srbije, Kine i Mađarske u Bukureštu postigli dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda. To je prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost, poručio Ivica Dačić.

U Bukureštu je postignut dogovor premijera Kine, Mađarske i Srbije o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda. Srpski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić rekao je da je to prilika da se postave visoki tehnološki standardi.

"Za Srbiju nema dileme - Kina je naš prijatelj i sa Kinom imamo strateško partnerstvo. Srbija je otvorena za kineske investicije i već imamo u Srbiji nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Li Kećijangom i Viktorom Orbanom.

Prethodno je imao odvojene bilateralne susrete sa premijerima Kine i Mađarske. Dačić je naglasio da je taj pravac od Budimpešte do Beograda za Srbiju izuzetno važan.

"Od modernizacije železnice i izgradnje autoputeva zavisi tranzit kroz Srbiju", rekao je Dačić.

Istakao je da je, najavljujući modernizaciju ove železnice i brzine kojima će se vozovi na ovom pravcu kretati, "dosta politički rizikovao u Srbiji" jer mu nisu verovali, s obzirom na to da je sada prosečna brzina vozova u Srbiji 42 kilometra na sat.

"Našao sam se na naslovnoj strani jednih novina u svemirskom odelu kao da pričam o naučnoj fantastici", rekao je Dačić.

Srpski premijer je, međutim, rekao da bi voleo da, iako možda neće biti moguće ostvariti brzine kao u Šangaju, region zahvaljujući ovom projektu "postavi visoke tehnloške ciljeve i da naučna fantastika postane realnost".

Predsednik kineske vlade Li Kećijang saopštio je novinarima da je sa Viktorom Orbanom i Dačićem postignut dogovor o projektu, kao i da će se odmah pristupiti formiranju Radne grupe kako bi što pre počela njegova realizacija.

"Ovaj projekat je prekretnica", poručio je Li, naglasivši da su proizvodi iz Kine poznati širom sveta a da je to sada slučaj i sa kineskom tehnologijom i opremom.

Prema Orbanovim rečima, radi se o projektu kakvog do sada nije bilo - između Kine, članice EU i evropske zemlje koja još nije u Uniji- a koji sve strane stavlja u "pobedničku poziciju".

"Ono što sigurno znamo jeste da će Kina biti izuzetno jaka u budućnosti a da će centralna i istočna Evropa biti motor razvoja u Evropi", rekao je Orban, izrazivši zahvalnost Kini na sredstvima koje, kako je rekao, evrozona nije u stanju da obezbedi.

Kako je dodao, nada se da će ovo služiti kao "primer za budućnost".

Premijeri nisu na konferenciji za novinare naveli kolika je vrednost ovog projekta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.