Dogovor DS-a i SPS-a o nastavku partnerstva

Izvor: Politika, 09.Maj.2012, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor DS-a i SPS-a o nastavku partnerstva

Koalicije Izbor za bolji život–Boris Tadić i Ivica Dačić–SPS–PUPS–JS postigle su juče dogovor da i nastave zajedničko političko delovanje.To su rekli njihovi predstavnici i naveli da će se o konkretnim detaljima, uključujući i kadrovska rešenja u novoj vladi, razgovarati po završetku drugog kruga predsedničkih izbora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Koalicija okupljena oko socijalista, u skladu sa dogovorom, podržaće u drugom krugu izbora predsednika Borisa Tadića.

Prema nezvaničnim informacijama, buduću vladu činiće stari partneri, pored pomenutih koalicija, koje su to već obelodanile. Svoje ministre imaće i URS, koji je, usput, dan ranije pozvao svoje birače da u drugom izbornom krugu glasaju za Tadića.

To su, juče, na neki način, potvrdili predstavnici ovih koalicija. Planirano je da deo buduće parlamentarne većine i vlade bude i Savez vojvođanskih Mađara, međutim, oni, za sada o tako nečemu ne razmišljaju. Balint Pastor je rekao „dok se ne razreše pitanja oko rezultata izbora u Subotici, mi smo, takoreći, u fazi nepriznavanja regularnosti izbora”.

Da su dva stara partnera postigla novi dogovor, prvi je saopštio Dragan Marković Palma, lider JS-a. On je kazao da bi, „u ovom trenutku, vladu formirali DS, koalicija SPS–PUPS–JS, SVM i URS”. Što se tiče LDP-a, koji je pominjan kao mogući partner u budućoj vladi, Marković je kazao da „LDP mora mnogo toga da promeni da bude deo te vlade”. On je istakao da je sastanak kratko trajao i da nije bilo reči ni o kakvim konkretnim rešenjima, pa ni o kadrovskim.

Ivica Dačić, lider SPS-a, ranije je rekao da neće u vladu „sa onima za koje je Republika Srpska genocidna tvorevina”. Nije tajna da je mislio na LDP. Prema nezvaničnim informacijama, uslov da koalicija oko SPS-a obnovi partnerstvo sa demokratama, bio je, upravo taj da LDP ne može u vladu.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 10. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

M. Čekerevac

objavljeno: 10.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.